ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Оксана Романюк: "Необхідно сприяти поверненню журналістів до персональної відповідальності"

27.08.2013, 10:34

Український представник міжнародної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк стала виконавчим директором Інституту масової інформації (ІМІ). Місце керівника цієї медіа-організації стало вакантним після того, як колишній очільник ІМІ Вікторія Сюмар 11 липня залишила структуру задля активної участі в новій політичній організації «Воля».

19 серпня на засіданні ради директорів ІМІ О. Романюк призначили на посаду й вона вже розпочала виконувати свої обов'язки.

- Вбачаю основне завдання медіа-організації ІМІ в сьогоднішніх українських умовах - максимально ефективно протистояти тиску й відстоювати свободу слова, - зауважила у коментарі «Дню» Оксана Романюк. - Зараз перед українською медіа-спільнотою стоїть багато викликів, посилюється тиск на редакційну політику, зростає цензура, фізична агресія знаходиться на досить високому рівні - наприклад, лише упродовж липня, який мав би бути спокійним літнім місяцем, 10 журналістів так чи інакше фізично постраждали під час виконання професійних обов'язків - від розбитих камер і викручених рук до швів на голові.

За словами Оксани Романюк, сьогодні медіа повинні активніше доносити до суспільства, що свобода слова - це не особиста справа журналістів, а один із ключових факторів, який тісно пов'язаний із соціально-економічними умовами, з відсутністю корупції. Саме тому на нього велику увагу звертають розвинені країни.

- Крім цього, необхідно сприяти поверненню журналістів до персональної відповідальності, - зауважила Романюк. - Зовнішній тиск є дійсно суттєвим фактором, але завжди є хоч якийсь простір для маневру.

Виконавчий директор ІМІ відзначила, що розвиватиме організацію як аналітичний центр, який дає критичну оцінку процесам в українському медіа-просторі, зокрема, робить аналіз замовних матеріалів у ЗМІ та аналіз дотримання журналістських стандартів.

На запитання «Дня», як їй вдасться поєднувати роботу в ІМІ та одночасно бути українським представником міжнародної організації «Репортери без кордонів», Оксана Романюк відповіла: «Насправді, це своєрідне повернення «до коріння». Колись ІМІ тісно співпрацював із «Репортерами...». Алла Лазарева - перший директор ІМІ - була кореспондентом «Репортерів...» в Україні. Ми плануємо поновити і розвивати цю співпрацю, і, можливо, згодом інтегруватися в цю міжнародну організацію як українське представництво. Моніторинги ІМІ на сьогодні вже слугують основним джерелом інформації про українську свободу слова для різноманітних міжнародних організацій. ІМІ також є членом глобальної мережі IFEX, в якій, фактично, представляє пострадянський регіон».

Liked the article?
Help us be even more cool!