ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіавласність у Чернігові: від монополізму на ТВ до свободи в інтернеті

01.02.2017, 17:48

Медійний ринок Чернігова, як для  обласного центру України,  розвинутий слабо. Два канали, кілька газет та ще трохи сайтів. Регіональної ФМ-станції немає, працюють лише ретранслятори всеукраїнських мереж з «врізками» місцевих новин та реклами, є ще традиційне «проводове» радіо.  

Така ситуація обумовлена, очевидно, низьким рівнем соціально-економічного розвитку регіону, що зазвичай  займає останні місця в рейтингу областей  за рівнем заробітної плати та рівня життя.

В останній рік, зі зміною політичної ситуації в Чернігові, фактично всі найпотужніші канали інформування знаходяться під впливом місцевого олігарха, колишнього депутата парламенту, а нині міського голови – Владислава Атрошенка. Також виконавча і законодавча влада всієї області неформально знаходиться під його впливом, оскільки голова ОДА – Валерій Куліч є ставлеником Атрошенка, як і голова Чернігівської обласної влади – Ігор Вдовенко.  І всі вони представляють партію влади – Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Монополізоване телебачення

У Чернігові працює три  телеканали,  один з яких  обласний.

Перший – комунальне підприємство  Чернігівської міської ради ТРА «Новий Чернігів», як видно з назви, фінансується за рахунок чернігівців. Але редакційна політика каналу  формується в кабінеті міського голови Владислава Атрошенка  та його заступника Олександра Ломако.

Другий місцевий телеканал – традиційне обласне державне телебачення  Чернігівська  обласна державна телерадіокомпанія, що зараз крокує до суспільного.

Єдиний приватний телеканал Чернігова «Дитинець», що офіційно є власністю ТОВ Телерадіоорганізація «Ліга» та належить кінцевому беніфіціарію Руслану Дубинці.

Відповідні документи були оприлюднені ТОВ «Ліга» на виконання вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Водночас громадянин Руслан Дубинка є керівником кількох фірм, які мають пряме відношення до Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, а саме, «Техагроком» та «Енергополіс-інвест». Сам Владислав Атрошенко у публічних виступах не приховує свого впливу на телеканал.

 Різноманіття газет

 Якщо телебачення сьогодні в Чернігові зосереджене фактично в руках однієї фінансово-політичної структури, то в друкованих виданнях більший плюралізм та незалежність.  

Суто міських інформаційних газет в Чернігові теж лише три: «7 дней», «Весть» та «Чернігівські відомості».

 Газета «7 дней» належить до медіа-холдингу підприємця Ярослава Сухомлина «Чернігівська медіа-група». Позитивна ознака роботи цієї структури – намагання робити медіа як бізнес, не маючи на меті політичного впливу чи дивідендів.

 Газета «Весть» є власністю  редактора – видавця Ольги Макухи, що також намагається  заробляти гроші, роблячи контент, а не обслуговуючи інтереси прихованого власника.

Видання «Чернігівські відомості» до останнього часу було комунальною власністю міської ради. Але в минулому році міський голова вирішив позбутися цього «активу» та відпустив колектив редакції у вільне плавання.

Крім суто міських, в Чернігові популярними є також загальнообласні видання. Наприклад, газета «Гарт», що належить  своєму редакторові Дмитрові Іванову, та «Вісник Ч» – редактора  Сергія Народенка.

З менш тиражних обласних видань також можна відзначити газету «Чернігівщина», що випускається аграрним магнатом Леонідом Яковишиним, газета «Деснянка», що входить до сфери впливу політика та підприємця Валентина Запорощука, газету «Сіверщина», яка видається місцевою «Просвітою» та видання Чернігівської обласної ради «Деснянська  правда».

Інтернет-свобода

Найбільше видань в Чернігові – в інтернеті. Це «дешево і сердито». Звичайно, від цього часто страждає якість. Але можна почитати весь спектр думок з приводу ключових подій. 

Ще однією тенденцією ринку місцевих інтернет-ЗМІ є їх прив’язка до певних політиків.

Так, потужно в минулому році стартував інтернет-проект «Челайн», що продукує не лише текстовий, але і відеоконтент, претендуючи на звання місцевого інтернет-телебачення. Недешевий, за мірками Чернігова, ресурс утримується  партією «Наш край» та народним депутатом Валерієм Давиденком. 

Інший народний  депутат України Валерій Дубіль має вплив на два сайти val.ua та garmata.tv.

Найбільший портал міста gorod.cn.ua входить до «Чернігівської  медіа-групи» Ярослава Сухомлина. Агрегує більшість друкованого контенту з газет та має кількох своїх журналістів. Також до сфери цієї групи належить сайт 0462.ua

Проект svoboda.fm об’єднує в собі інформаційний сайт та інтернет-радіо, є одним з перших інтернет-проектів в Чернігові і незмінно належить його редакторові Олегу Головатенку.

Інформаційний проект pik.cn.ua є проектом громадської організації Чернігівський освітній центр «Ініціатива», фінансується за рахунок реклами та грантових коштів.

Видання monitor.cn.ua, що спеціалізується на републікації офіційних повідомлень прес-служб, належить місцевому політологу Юрію Паперному. 

Інтернет-видання «Час Чернігівський» створене  журналістом Олександром Назаренко,  наближене до Чернігівської обласної державної адміністрації. 

Текст: Павло Пущенко, регіональний представник ІМІ у Чернігівській області, для сайту "Події і коментарі"

На фото: Владислав Атрошенко.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!