ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

«Джинсу» на ICTV замінила відверта брехня

30.10.2012, 05:25

«Ніколи стільки не брешуть, як під час війни, після полювання і до виборів». Цими словами Бісмарка, взятими за пораду дня, зустрічає відвідувачів сайт телеканалу ICTV.

Однак, переглянувши вечірні понеділкові новини від Олени Фроляк (або насолодившися ними в інтернеті) розумієш, що умовиводу Бісмарка явно бракує продовження «і після виборів».  У новині, випущеній о 20.13 під заголовком «Відомі мажоритарники проходять у Раду: Порошенко, Балога, Литвин. Син Азарова б'є рекорди», ведуча, не моргнувши оком,  серед низки політиків, які за результатами обробки 100% протоколів, і справді визнані центрвиборчкомом (попередньо!) переможцями на мажоритарних округах, назвала ще двох кандидатів, підрахунок чиїх результатів не було завершено й наступного дня.

«А в Києві святкують перемогу секретар Київради Галина Герега (понад 35%)  і екс-очільник  очільник Шевченківського району Володимир Пилипишин (трохи більше 27%)», - раділа за свято на владній вулиці журналістка.   

 

Цю  відверту брехню досвідчена  ведуча (у професійній журналістиці Олена Фроляк вже майже 20 років!)  видала в той час, коли у 223-й та 225-й  окружних виборчих дільницях, де ставленикам влади протистояли кандидати від «Свободи» Юрій Левченко та Андрій  Іллєнко,  ще не було видно кінця-краю процесу підрахунку голосів.  На момент виходу випуску новин від ICTV  ОВК на Троєщині прийняла протоколи заледве з 40% дільниць, а в Шевченківському районі той показник був трохи більший 25%.

Правда полягала в тому, що за результатами обробки тієї частини протоколів,  і справді вели перед  провладні кандидати. Але ж це не давало жодних підстав Олені Фроляк перебирати на себе функцію ЦВК і проголошувати переможцями виборів Герегу і Пилипишина.  Тим більше, що саме у понеділок надвечір затяті свободівці спіймали представників обох окружкомів на новому способі фальсифікацій під час підрахунку голосів.  Виявилося, що мокрі печатки – то вже не панацея і  не такий уже оберіг від спотворень і фальсифікацій, як здавалося дотепер.  Все це можна легко обійти, коли ОВК симпатизує одному з кандидатів.  Якщо голова комісії зачитав з мокрого протокола якусь цифру (правдиву!), це ще ніяк не означає, що секретар, який вносить дані в комп‘ютер, запише туди саме цю цифру, а не набагато меншу. Так врешті і сталося.

Крім того, у понеділок ЦВК змусила повернути Іллєнкові вкрадені на користь іншого кандидата понад 500 голосів.  Все це відбувалося якраз у той час, як новини ICTV, що під час виборчої кампанії буквально втонули у «джинсі»,  вже після виборів сповіщали глядачам відверту брехню - незважаючи на те, що соціальні мережі були переповнені свіжою правдивою інформацією з найгарячіших точок Києва, куди ICTV чомусь не спромігся вислати свою камеру.

Розумію, що «редакційна» політика будь-якого ЗМІ залежить від позиції власника. Але ж усе частіше запопадливість менеджерів і редакторів українських телеканалів, які випускають відверто брехливі новини,  вже переходить останню межу, за якою професія журналіста вмирає як вид людської діяльності.

Ольга Бурда, медіа-експерт, ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!