ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

2011 став роком різкого погіршення свободи слова - ІМІ

28.12.2011, 03:31
2011 рік характеризувався погіршенням свободи слова, збільшенням цензури і кількості випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів. Про це свідчать дані моніторингу свободи слова, який проводить Інститут масової інформації.
Згідно з моніторингом, «найгарячішими» місяцями  для  представників ЗМІ у 2011 році стали липень та серпень.  Це пов’язано зі слуханнями резонансних справ Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.
 
 

 Неодноразово, під час слухань резонансних справ, співробітники міліції та «Грифону» перешкоджали журналістам виконувати їх професійні обов’язки, а бійці спецпідрозділу МВС «Беркут», які перебували в Печерському райсуді  м.Києва, де слухалася справа екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, застосували фізичну силу до журналістів.

Найбільше у цьому році зафіксовано випадків тиску на журналістів. За десять місяців моніторингу зафіксовано  більше 40-ка  подій. Найгучнішіий прецендент  тиску - це попередження, яке видала Нацрада телеканалу ТВі , а також тиск місцевої влади на єдиний в Одесі опозиційний канал Круг.
Також яскравий випадок тиску  був зафіксований   у донецькій комунальній газеті «Жизнь»  з журналісткою Оленою Довженко. Після виходу її матеріалу під назвою «У дитбудинку вмирають від голоду», у якому йшлося про зловживання адміністрації Торезького інтернату для дітей-інвалідів,  губернатор Донецької області Анатолій Близнюк викликав "на килим" главреда "Жизнь", після чого на журналістку стали тиснути і  їй довелося звільнитися.
Курйозний випадок трапився з інтернет - виданням «Фраза», якому судом погрожувала Ганна Герман через анекдот, яким 23 лютого розпочалася щотижнева сатирична рубрика.
Інша депутатка від ПР Олена Бондаренко  попросила зняти з ефіру СТБ сюжет про обставини підготовки телепроекту «Розмова з країною» головою правління каналу Володимиром Бородянським. Пізніше,   депутат  та керівник інформаційної служби телеканалу СТБ Олексій Мустафін заперечили цю інформацію.

Liked the article?
Help us be even more cool!