ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка з Кременчука заявила в поліцію про переслідування директором парку (оновлено)

19.10.2017, 13:20
Фото - "Програма плюс"

Кременчуцька газета “Програма плюс” (Полтавська область) повідомила про переслідування своєї кореспондентки Марини Баніт представниками комунального підприємства “Міський сад”, повідомляється на сайті видання.

Інцидент стався 18 жовтня в парку “Міський сад”, де журналістка знімала на відео роботу працівників комунального підприємства, зокрема директора парку Віталія Дедюріна.

Як пише видання, журналістка перебувала в парку і стала випадковим свідком того, як Дедюрін разом з помічником зрізав молоде дерево. Тож репортерка вирішила це зафіксувати на камеру мобільного телефону.

Видання зазначає, що вона знімала відео, стоячи за кілька метрів і ніяк не ховаючись від працівників. “На мою думку, він хотів його повністю зрізати під корінь (і вже зрізав одну гілку, а це якраз половина дерева, після цього, не опустивши своє “знаряддя праці”, хотів, імовірно, продовжити свої дії). Я дістала телефон та почала це знімати на відео. У момент зйомки хлопець, який був поряд з директором парку, побачив мене і сказав йому про мою зйомку. Дедюрін відразу опустив бензопилу і, відійшовши від молодого дерева, наблизився до старого й почав робити вигляд, що збирався спилювати його”, - розповіла Марина Багніт.

Коли її помітив Віталій Дедюрін, то запропонував підійти поближче, але журналістка відмовилась, зазначивши, що вона боїться, оскільки у нього бензопила та лопата.

Коли журналістка вирішила піти, пише видання, то “позаду до неї підкрадався молодий чоловік, який кілька хвилин тому назад допомагав Дедюріну спилювати гілки”.

“У цю мить цей чоловік підскочив впритул і почав камеру телефону пхати прямо в обличчя, при цьому щось кажучи, на кшталт: “а чого це ти нас знімала, нас не можна, будеш знати, як сюди ходити”. І трохи нецензурної лайки вже після того, як вимкнув свою камеру”, - пише видання, додавши, що хлопець знімав на телефон Дедюріна.

Журналістка викликала поліцію та написала заяву.

На місце події приїхали також інші журналісти. В коментарі ЗМІ Віталій Дедюрін пояснив, що разом з працівниками парку проводив кронування аварійних дерев. На прохання прокоментувати ситуацію, що сталася, Дедюрін відповів: “А яка ситуация? А що на ній було написано, що вона журналіст? Звідки ми знали, що це кореспондент “Програми Плюс”?”.

На запитання журналістів, чи заборонено знімати на камеру в парку, директор відповів, що “можна, але не нишком”. “Давайте ми почнемо спочатку з приводу цієї дівчини. Ця дівчина отам присіла за кущами і намагалась щось зняти. Я її запросив підійти безпосередньо до цього дерева, дати коментар, і не треба сидіти на корточках і намагатися мене зняти. Підходьте - розповім. Може, ви мені якусь пораду підкажете, пораду дасте ... Але вона відповіла, що боїться мене, тому що я з лопатою. Ну це взагалі цікавий випадок, що у мене лопата. У мене і бензопилки тут є. А потім вона пішла, і я нічого не знаю”, - сказав Дедюрін.

На своїй сторінці у Фейсбук Віталій Дедюрін пояснив, що не знав, що жінка, яка знімала їх роботу, була журналісткою. “Пропрацювавши деякий час, працівники помітили сидячу жінку біля кущів. Відразу подумали, що паскудить і запропонували викликати поліцію. Я голосно звернувся до цієї жінки, відстань була приблизно метрів 150-180. Вона підвелася, і щось було в її руках. Ми всі припустили, що це мобільний телефон, і вона проводить відеозйомку. Я їй запропонував підійти ближче, зняти, як працюють співробітники Міського саду, а при необхідності, розповісти або дати інтерв'ю. У відповідь я почув, що вона мене боїться, тому що біля мене, на землі, лежить лопата. Це викликало сміх у всіх працівників. Жінка пішла, і ми її більше не бачили”, - написав він. При цьому додав, що через хвилин 10-15 до парку приїхала поліція і почала розпитувати, “як я погрожував і бігав за кореспондентом Банит”.

“Як виявилося, жінка яка ховалася в кущах, і була кореспондентом. Я пояснив, що вона до нас навіть і не підходила, але їх (поліція - ред.) це і не цікавило, завдання було - вивести мене своїми провокаційними питаннями і зробити брехливий сюжет про напад на журналіста”, - написав він.

В коментарі представниці ІМІ у Полтавській області керівник прес-служби Головного управління Національної поліції в Полтавській області Юрій Сулаєв повідомив, що заява журналістки зареєстрована у Журналі єдиного обліку 1-го відділення поліції Кременчука.

“За попередньою інформацією, слідство не вбачає в діях особи, на яку скаржиться представниця місцевого видання, ознак кримінального правопорушення. Після завершешення стадії дізнання будуть прийняті відповідні рішення згідно законодавства”, - сказав речник поліції.

Як повідомляв ІМІ, у вересні між директором комунального підприємства “Міський сад” Віталієм Дедюріним та міськими журналістами виник конфлікт, унаслідок чого кременчуцькі ЗМІ написала заяву до поліції про переслідування журналістів.

17 вересня на території ландшафтного парку “Міський сад”, за яке відповідальним є директор однойменного комунального підприємства Віталій Дедюрін, були розвішені фотографії журналістів газет “Програма Плюс” та “Кременчуцька газета” – Олександра Курилова, Долі Руфь (Марини Баніт) та Ліни Романченко. Фотографії журналістів були розклеєні в парку із звинуваченнями у сприянні вилучення із парку свиней.

Через це вже 19 вересня журналісти направили заяви до поліції про їх переслідування у зв’язку із висвітленням ситуації щодо розміщення у Міському саду в’єтнамських свиней.

У заявах журналісти зазначили, що Віталій Дедюрін “намагається впливати на журналістів, шляхом визначення їх провини за те, що журналісти друкують інформацію, яка йому не подобається, при цьому директор Міського саду, мабуть, забув, що в Україні цензура заборонена і жодна службова особа не має права втручатися у діяльність засобу масової інформації”.

Звертаючись до поліції, журналісти попросили відкрити кримінальне провадження за ч. 3 ст. 171 КК України відносно директора міського саду Віталія Дедюрина, “який здійснив вплив на журналістів, надавши дозвіл та розмістивши в проміжок часу з 16-17.09.17 року фотографії журналістів з надписами, що вони винні в зв’язку з тим, що відсутні свині та інша живність у вольєрах міського саду”.

Слідчі Кременчуцького відділу поліції (Полтавська область) розпочали кримінальне провадження за частинами 2 і 3 статті 171 Кримінального кодексу України за фактом переслідування кременчуцьких журналістів у зв’язку з їх законною професійною діяльністю.

Відео з Фейсбуку Руфь Доля (Марина Баніт)
Liked the article?
Help us be even more cool!