ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запитувач отримав компенсацію судового збору і повернув гроші ініціативі “На суд за доступ”

20.09.2017, 13:37

Запитувач Сергій Денега виграв суд за доступ до публічної інформації, вже отримав компенсацію судового збору і повернув гроші ініціативі “На суд за доступ”, яка попередньо допомогла йому оплатити судовий збір, повідомляє “Доступ до правди”.

“Це перше повернення коштів і я надзвичайно щаслива, бо механізм запрацював саме так, як я його замислювала”, - прокоментувала організаторка ініціативи Надія Вірна.

Видання нагадує, що Сергій Денега подав запит, в якому попросив надати йому можливість ознайомитися з журналом конфлікту інтересів Вараської міської ради (Рівненська міська рада), натомість йому запропонували сплатити за копіювання сторінок журналу.

Запитувач подав позов до суду про порушення статті 14 ЗУ “Про доступ до публічної інформації”, де йдеться про обов’язки розпорядника “визначати спеціальні місця для роботи запитувачів з документами чи їх копіями, а також надавати право запитувачам робити виписки з них, фотографувати, копіювати, сканувати їх, записувати на будь-які носії інформації тощо”.

Частину судового збору Денега зібрав через Фейсбук, а ще частину – 340 гривень – надала ініціатива “На суд за доступ”.

У позові позивач вимагав визнати дії Вараської міської ради протиправними, зобов’язати її надати можливість роботи з документами чи їх копіями та відшкодувати судові витрати в сумі 640 грн.

Суд прийняв рішення про відшкодування позивачеві судового збору, але Вараська міськрада є юридичною особою, яка не має рахунків, відтак казначейство не може стягнути суму з такої юридичної особи. Тоді запитувач написав звернення на міського голову з проханням відшкодувати цю суму за рахунок бюджетних асигнувань виконкому.

%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%b3%d0%b0

“Мушу зазначити, що міський голова та бухгалтерія спрацювали швидко і по закону. І час не затягували і асигнування знайшлись. Обійшлося одним моїм зверненням, без виконавчого листа, без заміни боржника через суд , без звернення до казначейства”, - прокоментував Сергій Денега.

Як повідомляв ІМІ, представниця ІМІ Надія Вірна започаткувала ініціативу “На суд за доступ”, яка компенсує журналістам та активістам витрати на судовий збір щодо позовів про захист права на інформацію.

Звертатись до Надії Вірної ([email protected] або у мережі Фейсбук). Про судові справи та перемоги читайте в соцмережах за хештегом #насудзадоступ.

Станом на 10 липня ініціатива “На суд за доступ” підтримала три судових позови та дві апеляційні скарги щодо захисту права на доступ до публічної інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!