ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ініціатива “На суд за доступ” підтримала три судові справи та дві апеляції щодо доступу

11.07.2017, 13:02

Три судових позови та дві апеляційні скарги щодо захисту права на доступ до публічної інформації підтримано станом на 10 липня за ініціативою “На суд за доступ”, яка компенсує витрати на судовий збір. Загальна сума зібраних коштів - понад 4 тисячі грн.

Першим позовом, підтриманим ініціативою, став позов журналістки видання “Українська правда” Тетяни Козирєвої до Окружного адміністративного суду міста Києва з приводу ненадання ПАТ “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” копії договорів, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge.

Також ініціатива підтримала позов журналіста порталу “Четверта влада” Юрія Горбача проти Волинської обласної ради, яка відмовилася надавати інформацію про те, як її голова облради Ігор Палиця відвідує своє робоче місце.

Третій позов - луцької журналістки Аріни Крапки до благодійного фонду Ігоря Палиці “Тільки разом” через ненадання інформації на запит щодо звітів про надходження та витрати коштів фонду з 2014 року.

Крім того, ініціатива підтримала апеляційну скаргу Юрія Горбача на рішення Волинського окружного адміністративного суду, який відмовив йому у задоволенні позову проти Волинської обласної ради щодо надання інформації про відвідування головою ради Ігорем Палицею свого робочого місця та про перебування його у відпустках, відрядженнях і на лікарняних з часу обрання на посаду.

Також підтримано апеляційну скаргу головної редакторки “Доступу до інформації” Лесі Ганжі на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовив їй у задоволенні позову про неправомірну відмову СБУ надати на запит результати перевірки внутрішньо переміщених осіб, що отримують пенсії та інші соціальні виплати.

Як повідомила організаторка ініціативи активістка, журналістка та представниця ІМІ у Чернівецькій області Надія Вірна, наразі до ініціативи долучилось 15 благодійників, які зголосились надати на компенсацію збору від 100 грн до 100 доларів.

“Серед благодійників є бізнесмени, громадські активісти. Зокрема, є чотири місцевих бізнесмени, які готові оплатити судовий збір журналістів та активістів у позовах щодо доступу до публічної інформації”, - розповіла вона.

Також Вірна повідомила, що планується створення сайту, де буде зібрано всі справи ініціативи.

Як повідомляв ІМІ, представниця ІМІ Надія Вірна започаткувала ініціативу “На суд за доступ”, яка компенсує журналістам та активістам витрати на судовий збір щодо позовів про захист права на інформацію.

Звертатись до Надії Вірної ([email protected] або у мережі Фейсбук). Про судові справи та перемоги читайте в соцмережах за хештегом #насудзадоступ.

Нагадаємо, продовжується збір підписів під Меморандумом за зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації.

Меморандум підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!