ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Захист азербайджанського журналіста Гусейнова оскаржить рішення про арешт

20.10.2017, 15:24
Фото - Facebook Fikret Huseynli, РБК-Україна

Захист затриманого Україною азербайджанського журналіста Фікрата Гусейнова  планує 20 жовтня оскаржити рішення Бориспільського суду, який арештував журналіста на 18 діб. Про це адвокат журналіста Дмитро Мазурок повідомив Радіо Свобода.

Також адвокат підготував звернення до Генпрокурора з вимогою звільнити журналіста, якщо у справі з’являться обставини, які перешкоджають його екстрадиції.

Як зазначив Мазурок, низка міжнародних конвенцій забороняють видавати особу країні, в якій їй загрожує небезпека, однак українські правоохоронці діють надто формально.

“Якби прокуратура не була такою формальною, а перевірила документи, які надали юристи, то зрозуміли б, що підтримувати клопотання про тимчасовий арешт немає ніякого сенсу. Людина не може бути вислана до Азербайджану. Королівство Нідерландів ретельно все вивчило, і уряд дав свій висновок: це – біженець, якому надали політичний притулок, а згодом і громадянство. Тобто, це – дуже серйозний крок. І після цього інша країна, також демократична, яка прагне бути частиною європейського співтовариства, робить кроки, щоб видати цю людину”, – зазначив Мазурок.

За рішенням суду, під вартою журналіст лишатиметься до 4 листопада. Саме за цей час Азербайджан має надати документи і надіслати запит про його екстрадицію. Водночас у Генпрокуратурі заявили виданню, що екстрадиційна перевірка у справі триває.

Фікрат Гусейнов – азербайджанський опозиційний журналіст, який, каже, змушений був тікати з країни після того, як його викрали і жорстоко побили невідомі десять років тому. Він пов’язує цей випадок із викриттям корупції у владі. Відтоді Гусейнов отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом “Туран”, що транслюється з-за кордону.

Як повідомляв ІМІ, 14 жовтня вранці в аеропорту “Бориспіль” був затриманий журналіст з Азербайджану Фікрат Гусейнов, який є співробітником Туран ТВ і газети Азалдиг.

У Держприкордонслужбі причиною затримання назвали те, що Гусейнов перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу. Азербайджан звинувачує його у шахрайстві.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі (Фікрету Гусейнову) у вигляді 18 діб арешту, який був затриманий в аеропорті “Бориспіль” у Києві на вимогу Азербайджану. Нині журналіст перебуває під вартою у київському СІЗО.

Liked the article?
Help us be even more cool!