ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП: Росія вкрала або зруйнувала понад мільйон музейних об’єктів України

Російська Федерація вкрала або зруйнувала понад мільйон музейних об’єктів України. Про це заявила директорка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар’яна Томин на пресконференції в Києві, повідомляє Укрінформ.

“Шкода, завдана РФ, сягає більше 1 мільйона вкрадених або зруйнованих музейних об’єктів, і говорю про ті об’єкти, які відносяться до музейного фонду України. Це фактично є власністю українського народу. Тому шкода нанесена величезна”, зазначила Томин.

Вона нагадала, що раніше в Україні працювала Національна комісія з питань розшуку і повернення в Україну культурних цінностей.

За її словами, питання обліку, реституційної політики, пошуку, наукового дослідження, вартості предметів і повернення їх до України мають бути реалізовані на рівні інституції, що повноцінно працює і буде підкріплена відповідним законом, а саме законом про повернення культурних цінностей.

“Також треба особливо і постійно акцентувати увагу на всіх можливих позиціях на тому, що все-таки злочини проти культурної спадщини – це доказова база геноциду проти українського народу”, вважає представниця МКІП.

Атаки росіян на музеї в Україні 

Як повідомляв ІМІ, у Львові внаслідок російської атаки 1 січня 2024 року повністю зруйновано будівлю музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на вулиці Білогорща. 

Одеський національний художній музей постраждав унаслідок російської ракетної атаки ввечері 5 листопада 2023 року. Музей росіяни обстріляли напередодні його 124-річчя, яке він мав відзначати 6 листопада. 

На Харківщині росіяни пошкодили більш ніж 250 пам'яток архітектури. Руйнування є майже в кожному місті чи селищі.

29 березня 2024 року в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв анонсував будівництво безпечного депозитарію-фондосховища для українських музейних цінностей.

Liked the article?
Help us be even more cool!