ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Італії журналісти суспільного мовника RAI анонсували страйк через тиск уряду

26.04.2024, 12:38
Суспільний мовник Італії RAI. Фото – digitaltveurope.com

Журналісти суспільного мовника Італії RAI проведуть 6 травня цілодобовий страйк через надмірне втручання уряду в їхню роботу.

Про це 25 квітня повідомила профспілка медійників Usigrai, пише Reuters.

Спілка зазначила, що журналісти страйкуватимуть проти “задушливого контролю” правого уряду Джорджії Мелоні над їхньою роботою та намагання політиків “перетворити RAI на рупор уряду”.

Серед інших претензій – брак особового складу й скасування угоди про виплату бонусів.

Як пише видання, надмірний політичний вплив на RAI є давньою проблемою в Італії, нагальність якої різко зросла минулого тижня, коли в останній момент було скасовано запрошення письменника Антоніо Скураті на ток-шоу.

Письменник мав виголосити промову, присвячену національному святу – річниці визволення Італії від фашизму, – де, зокрема, критикував партію Мелоні за те, що та не порвала зі своїм “постфашистським минулим”.

Керівництво RAI й Мелоні відкинули звинувачення в цензурі. Компанія зазначила, що промову було скасовано з неуточнених “редакційних причин”.

Мелоні, чия партія “Брати Італії” має коріння у фашистському режимі диктатора Беніто Муссоліні, висловлювалася проти всіх форм тоталітаризму й проголошувала огиду до фашизму. Втім, вона наполегливо не називає себе “антифашисткою” попри неодноразові заклики зробити це, пише Reuters.

Як пише видання, RAI є важливим елементом італійської системи патронажу: кожен новий уряд призначає своїх протеже на керівні посади в компанії, щоб винагородити їх за лояльність. Членів правління мовника, призначених парламентом і урядом, обирають з огляду на партії, до яких ті належать.

Пропозиції зробити мовник незалежнішим обговорюються вже багато років, але досі не дали результату.

Відколи Мелоні обійняла посаду прем’єр-міністерки у 2022 році, з RAI пішло кілька високопосадовців і ведучих, які скаржилися на втручання уряду в роботу медіа; лунали також застереження щодо запропонованого “Братами Італії” законопроєкту про посилення покарання за наклеп.

Unirai, менша профспілка журналістів RAI, заявила, що не приєднуватиметься до страйку наступного місяця, назвавши цей протест “політичним”.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!