ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані репера засудили до смертної кари за підтримку в піснях антиурядових протестів

25.04.2024, 13:36
Іранський репер Тумадж Салехі, засдуджений до страти. Фото – Toomaj / Youtube / CNN

Іранський революційний суд засудив відомого місцевого репера Тумаджа Салехі до смертної кари за звинуваченнями, пов’язаними з антиурядовими протестами у 2022–2023 роках. Про це адвокат підсудного повідомив іранській газеті Sharq 24 квітня, пише Reuters.

У своїх піснях Салегі висловлював підтримку багатомісячних протестів в Ірані, що розпочалися 2022 року, після загибелі 22-річної курдоіранки Махси Аміні, яку заарештувала поліція за “неналежне” носіння хіджаба.

Салехі заарештували ще в жовтні 2022 року за публічні висловлювання на підтримку протестів.

У 2023 році його засудили до шести років і трьох місяців ув’язнення, але він уникнув смертної кари завдяки рішенню Верховного суду.

“Перший відділ Революційного суду міста Ісфахан ухвалив безпрецедентне рішення не виконувати постанови Верховного суду… й засудив Салехі до найвищої міри покарання. Ми, безумовно, подаватимемо апеляцію проти цього вироку”, – повідомив виданню Sharq адвокат репера.

Офіс спецпосланця США в Ірані засудив вирок дописом у соцмережі Х, назвавши його прикладом “жорстокого насильства режиму над власними громадянами, неповаги до прав людини й страху перед демократичними змінами, яких прагне іранський народ”.

Як повідомляв ІМІ, в Ірані з вересня 2022 року кілька місяців тривали масові антиурядові протести через смерть 22-річної Махси Аміні, після того як її заарештувала поліція моралі Ірану за звинуваченням у порушенні закону про хіджаб.

У червні 2023 року суд в Ірані засудив до двох років ув’язнення умовно акторку Афсане Баєган за появу в громадських місцях без хіджаба. Із квітня влада Ірану почала встановлювати в громадських місцях камери відеоспостереження, щоб виявляти жінок без хіджаба.

У січні 2024 року в Ірані 33-річну Рою Гешматі звинуватили в “заохоченні вседозволеності” після кількох прогулянок Тегераном без хіджаба. Жінка отримала 74 удари батогом.

В Ірані створили нову правоохоронну структуру з питань дотримання суворого дрес-коду для жінок.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!