ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У КМДА вважають, що демонтувати колишню Арку дружби народів небезпечно

Київська міська державна адміністрація не погоджується з рішенням Міністерства культури та інформаційної політики щодо демонтажу колишньої Арки дружби народів і вважає, що знесення може бути небезпечним. 

Про це сказала Суспільному директорка департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації (КМДА) Марина Соловйова.

Вона нагадала, що 2022 року КМДА перейменувала Арку дружби народів на Арку Свободи українського народу. Відповідно, департамент підготував облікову документацію і передав до Міністерства культури та інформаційної політики.

Але, за її словами, міністерство в односторонньому порядку вирішило зняти пам'яткоохоронний статус із пам'ятки тепер відомство хоче, щоб КМДА проводила демонтаж.

Втім, за словами Соловйової, КМДА та її департамент не погоджується з таким рішенням.

“Арка символізує толерантність українського народу. Взагалі український народ був дуже толерантним і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот. Сьогодні саме таке бачення є у суспільства. До мене в департамент приходили люди, які казали, що арка розташована поруч з Європейською площею, тому мають бути європейські цінності, саме толерантність”, додає вона.

Крім того, Соловйова додала, що це може бути небезпечно, адже частини цієї пам'ятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж об'єкта дуже важкий, дорогий і небезпечний.

Вона зазначила, що попри перейменування арку продовжують називати “Аркою дружби народів”, але це лише сила звички.

“Спочатку вулиця Артема була Артема, потім перейменували в Січових стрільців. І сьогодні вже всі забули, яка була назва, і всі звуть її Січових стрільців”, – сказала посадовиця.

Тому, на її думку, варто провести публічні обговорення, оскільки переосмислення ідеї та долю пам'ятки мають визначати кияни.

Також Соловйова поділилася, що, за чутками, на місці арки хочуть влаштувати меморіал загиблим героям, але поки що відповідної документації щодо планів на цю територію немає.

Що було раніше

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв підписав указ про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України Монумента на ознаменування возз’єднання України з Росією (Арки дружби народів).

У березні 2024 року експертна комісія Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики опублікувала висновок, що Арка дружби народів (перейменована на Арку свободи українського народу) у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

Київська міська рада в травні 2022 року ухвалила рішення про декомунізацію назви Арки дружби народів і перейменувала її на Арку свободи українського народу. У квітні цього ж року біля арки демонтували радянський монумент робітників.

У листопаді 2018 року на арці зробили інсталяцію “Тріщина дружби”, присвячену українським політв’язням Кремля, зокрема режисерові Олегу Сенцову.

Арку дружби народів відкрили в 1982 році на території Хрещатого парку з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року. Під нею розташували монумент дружби народів, присвячений “об'єднанню України з Росією”, що зображував двох робітників – українця та росіянина, які тримають орден “Дружби народів” зі стрічкою.

Liked the article?
Help us be even more cool!