ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Інститут нацпам'яті: Попри перейменування Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу

Колишня Арка дружби народів, фото – КМДА
Колишня Арка дружби народів, фото – КМДА

Арка дружби народів (перейменована на Арку свободи українського народу) у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

Таким є фаховий висновок Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.

“Розміщена у Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов’язаним із здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією (встановлена у 1982 р. з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року), належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу”, – йдеться у висновках експертної комісії.

Експертна комісія зазначила, що попри перейменування Київською міською радою в “Арку Свободи українського народу”, монумент репрезентує радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України.

Нагадаємо, Київська міська рада в травні 2022 року ухвалила рішення про декомунізацію назви Арки дружби народів і перейменувала її на Арку свободи українського народу. У квітні цього ж року біля арки демонтували радянський монумент робітників.

У листопаді 2018 року на арці зробили інсталяцію “Тріщина дружби”, присвячену українським політв’язням Кремля, зокрема режисерові Олегу Сенцову.

Арку дружби народів відкрили в 1982 році на території Хрещатого парку з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року. Під нею розташували монумент дружби народів, присвячений “об'єднанню України з Росією”, що зображував двох робітників – українця та росіянина, які тримають орден “Дружби народів” зі стрічкою.

Liked the article?
Help us be even more cool!