ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі відбулися нові обшуки та затримання журналістів

08.08.2018, 13:19
Фото - svaboda.org

У Білорусі 8 серпня відбулись нові обшуки та затримання журналістів. Так, у Мінську правоохоронці провели обшуки в журналістів ще трьох видань. Обшуки тривали через начебто незаконний доступ до інформації державного інформагентства “БелТА”. Про це повідомляє Громадське з посиланням на білоруську службу Радіо Свобода.

Вранці з обшуками прийшли до квартири кореспондента Deutsche Welle Павлюка Биковського. За словами слідчих, начебто з його домашньої IP-адреси “здійснювали несанкціонований вхід до закритої бази агентства “БелТА”.

Після цього затримали журналістів порталу про нерухомість Realt.by Ігора Хмару, Марію Сороку, Олену Масловську, і головного редактора видання Владислава Кулецького. Слідчі прийшли у редакцію й забрали працівників на допит, комп’ютерну техніку з їхнього офісу вилучили.

Також білоруські правоохоронці затримали журналіста газети “Сельськая гаспадарка” Олексія Жукова та його дружину - їх забрали на допит просто з дому в селищі Баравляни під Мінськом.

У коментарі Громадському журналіст білоруського Єврорадіо Зміцер Лукашук розповів, що в діях Слідчого комітету країни немає ніякої системності.

“Вчора ввечері після матеріалу видання адміністрації президента “СБ. Беларусь сегодня”, ми отримали підтвердження того, що ця справа - політична, і зараз в Білорусі йде наступ на незалежні ЗМІ. Але Павлюк Биковський - не працює постійно в редакції. Realt.by - це взагалі медіа про нерухомість. Абсолютно незрозуміло, що відбувається. Таке відчуття, що в будь-який момент можуть прийти і до тебе”, - сказав Лукашук.

За його словами, у Слідчому комітеті Білорусі поки не дають ніяких коментарів.

“Не розповідають, коли була розпочата кримінальна справа. Бо є припущення, що спочатку могла з’явитись кримінальна справа, а потім до неї вже додали скаргу працівників БелТА про нібито крадіжку інформації”, - додав він.

Зміцер Лукашук висловив припущення, що переслідування журналістів можуть бути пов’язані з нещодавніми правками до білоруського закону про діяльність медіа.

“Відповідно до змін, тепер реєстрацію ЗМІ мають отримати й онлайн-видання, як-от TUT.BY. Одне з покарань для журналістів за статтею, яку їм приписують, - заборона займатись професійною діяльністю. А в TUT.BY затримали основних редакторів. Тобто якщо їх засудять, після реєстрації ЗМІ вони вже не зможуть працювати. І що після цього - наймати нових редакторів? Кого? Звідки?”, - зазначив Лукашук.

На його думку, у такий спосіб білоруська влада може боротись із незалежними журналістами, обмежуючи їхнє право займатись журналістикою в майбутньому.

Як повідомляє Радіо Свобода, 7 серпня білоруські силовики затримали вісьмох редакторів та журналістів незалежних ЗМІ, їх звинувачують у несанкціонованому доступі до платної стрічки новин державного агентства “БєлТА”. Слідчі прийшли з обшуками до двох найпотужніших інтернет-ресурсів країни – інтернет-порталу Tut.by та агентства “БєлаПАН”.

Слідчий комітет Білорусі розслідує кримінальну справу за статтею про “несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації”. 

Приводом до порушення справи стала заява державного інформаційного агентства “БєлТА” про збої під час здійснення доступу до інформації для передплатників, які надавалися “БєлТА”. За версією слідства, затримані журналісти мали “неправомірний доступ” до стрічки новин “БєлТА” протягом останніх двох років, що склало понад 15 тисяч несанкціонованих підключень.

Головний редактор інформаційного агентства “БєлаПАН” Ірина Левшина заявила, що в її агентства немає платної підписки на “БєлТА”, але вони використовували замітки з загальнодоступного сайту “БєлТА” із посиланнями на джерело.

Liked the article?
Help us be even more cool!