ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ проводить службову перевірку за фактом можливого перешкоджання УП

22.09.2017, 11:12
Фото - Ліга

Служба безпеки України розпочала службову перевірку через прихід співробітника в редакцію “Української правди” з проханням зняти статтю, мотивуючи це тим, що вона містить держтаємницю. Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на відповідь СБУ на інформаційний запит.

“Повідомляємо, що за фактом можливого перешкоджання законній діяльності журналістів 20 вересня ц.р. наказом Голови СБ України призначено службову перевірку, про результати якої ми поінформуємо вас додатково”, - йдеться у відповіді.

Водночас, зазначає видання, у СБУ не відповіли на запитання, які слідчі дії провели у цій справі, хто є підозрюваним та свідками тощо.

“Звертаємо увагу, що суб’єктом вказаного злочину є службова особа - носій державної таємниці. Служба безпеки України не має на меті перешкоджати діяльності інтернет-видання “Українська правда” та його журналістів”, - йдеться у відповіді СБУ.

Видання також зазначає, що в СБУ не уточнили, про яку саме посадову особу йдеться, а зазначили лише, що кримінальне провадження відкрили “за фактом розголошення службовими особами одного з органів державної влади України відомостей, що містять державну таємницю”.

“Шкода від можливого оприлюднення означеної інформації переважатиме ймовірний суспільний інтерес до неї”, - пояснили в спецслужбі своє рішення.

 

Як повідомляв ІМІ, 14 вересня слідчий СБУ вручив головній редакторці “Української правди” Севгіль Мусаєвій лист з проханням тимчасово вилучити із загального доступу статтю про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу, бо вбачає у ній розголошення державної таємниці.

У документі йдеться про те, що досудове розслідування встановило, що розміщена 24 січня 2017 року на сайті “Українська правда” стаття “Сучасну зброю для армії знову відклали “на завтра”, містить окремі відомості щодо проекту Державної програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2020 року.

Слідчий відділ Головного управління СБУ в Києві та Київській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні №22017000000000256 від 29 червня 2017 року за ознаками вчинення злочину, передбаченого  за ч. 1 ст. 328 КК України (“Розголошення державної таємниці”).

15 серпня перед початком міжнародного форуму YES у Києві Президент України Петро Порошенко зазначив, що вважає неприпустимими претензії СБУ до інтернет-видання “Українська правда”.

15 серпня речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що СБУ не має на меті перешкоджати діяльності інтернет-видання “Українська правда” та його журналістів.

18 вересня українські журналісти заявили, що розцінюють візит СБУ до редакції “Української правди” як чергову спробу змусити мовчати журналістів та ЗМІ, які пишуть на “незручні” для влади теми.

21 вересня журналіст “Української правди” Олексій Братущак взнав, що проходить у справі про розголошення державної таємниці у статусі свідка.

Liked the article?
Help us be even more cool!