ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ проводить обшуки в редакції та у журналістів "Страни.ua"

09.08.2017, 11:04
Фото - "Страна.ua"

Інтернет-видання “Страна.ua” повідомляє про обшуки Службою безпеки України (СБУ) в редакції та вдома у журналістів сайту. Про це “Детектору медіа” повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська.

За її словами, обшуки розпочалися сьогодні вранці, 9 серпня.

“Ми дійсно за рішенням суду проводимо обшуки в редакції (“Страна.ua” – ред.) та за місцями проживання чотирьох журналістів в рамках кримінального провадження за ч.1. ст.328 Кримінального Кодексу України – “Розголошення державної таємниці”, – повідомила Гітлянська.

Редакція “Страни.ua” повідомляє, що дозвіл на обшук видав Печерський райсуд Києва. “Як йдеться у визначенні суду, обшук йде у справі про “розголошення державної таємниці”. Це нова справа, яку фабрикує проти нас СБУ”, – йдеться на сайті “Страна.ua”.

На своїй сторінці у Фейсбук Гітлянська написала, що “співробітники спецслужби під час здійснення слідчих дій перевіряють комп’ютерну техніку на наявність матеріалів, які становлять державну таємницю”. “Сайт інтернет-видання “Страна.ua” працює у штатному режимі”, - додала Гітлянська. Як повідомила “Українській правді” журналістка “Страна.ua” Валерія Івашкіна, обшуки проводяться у Вероніки Кифичак, Олександра Тимошенка, Кирила Малишева та у Юлії Рябчун. “Одночасно у всіх них вдома почалися обшуки. До Вероніки прийшли о 9:15. Вилучають техніку, особисту переписку, яка до справи не має відношення. У мами журналістки вилучили планшет. Загалом за однією адресою, де я перебуваю, вилучили ноут, ще один нетбук, два планшети, навіть електронну книгу. Вилучили флешку, навіть диски мами з записами, як робити масаж. Телефони не вилучають”, - зазначила Івашкіна. “Слідчі прийшли у супроводі “своїх” понятих, які приїхали на тому ж самому автомобілі. Поняті стоять і спостерігають, жодних питань не задають”, - додала Івашкіна. “Я вважаю, що таким чином намагаються залякати і заблокувати роботу редакції”, - додала вона.

Нагадаємо, 3 липня головний редактор “Страна.ua” Ігор Гужва повідомив про нове провадження, яке начебто відкрите через втручання в особисте життя депутата Верховної Ради Антона Геращенка.

СБУ у відповідь на запит “Детектору медіа” повідомила, що “за даними Єдиного державного реєстру досудових розслідувань станом на 10.07.2017 у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими органами безпеки, повідомлення про підозру у вчиненні злочинів Ігорю Гужві не здійснювалось”.

Як повідомляв ІМІ, 1 серпня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчого СБУ, у якому той просив тимчасовий доступ до комп’ютера Міністерства оборони, звідки, ймовірно, завантажили інформацію на флешку керівника видання “Страна.UA” Ігоря Гужви.

22 червня у Києві правоохоронці затримали головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужву за підозрою у вимаганні і отриманні 10 тис. доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів про депутата Верховної Ради Дмитра Лінька. Перед цим в редакції СБУ провела обшук.

23 червня Генеральна прокуратура заявила, що керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужву затримано за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 КК України (“Вимагання”). Затримано його 22 червня безпосередньо після передачі грошових коштів у розмірі 10 тис. доларів США від потерпілого через посередника.

23 червня головний редактор “Страни.ua” Ігор Гужва заявив, що проти нього і видання готувалася провокація.

23 червня Генеральна прокуратура опублікувала оперативне відео у справі про можливе вимагання хабара головним редактором інтернет-видання “Страна.ua” Ігорем Гужвою.

23 червня головному редактору інтернет-видання “Страна.ua” Ігорю Гужві вручено повідомлення про підозру у вимаганні грошей (ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України), а в нього вдома відбувся обшук.

24 червня Шевченківський районний суд Києва обрав для керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужви запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці з альтернативою застави в сумі 544 тис. грн.

26 червня за головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужву внесли заставу.

27 червня Ігор Гужва вийшов з Лук'янівського слідчого ізолятора.

Прокуратура міста Києва подала апеляційну скаргу на розмір застави для керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужви, і вимагає збільшити розмір застави з 544 тис. грн до 3,2 млн гривень.

30 червня Ігор Гужва повідомив, що правоохоронці вручили йому нову повістку.

Liked the article?
Help us be even more cool!