ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Роспропагандисти заявили, що знімальна група ВГТРК потрапила під обстріл біля Кремінної

Артем Юндас, Денис Шум. Фото – скрін "Россия 1", соцмережі, колаж ІМІ

У луганській філії російської ВГТРК, яку окупанти створили на захопленій частині Луганської області, повідомили, що їхні пропагандисти потрапили під обстріл поблизу Кремінної.

Про це йдеться в телеграм-каналі “Вести Луганск”.

“Оператор Денис Шум дістав поранення в ногу, його передали медикам. Кореспондент Артем Юндас отримав контузію”, – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що, судячи з фото Артема Юндаса, оприлюдненого в телеграм-каналі пропагандистів, він носить бронежилет та шолом зеленого кольору. Також пропагандисти оприлюднили момент обстрілу, на якому Артем Юндас не тільки в зелених шоломі та бронежилеті, а й в камуфльованому одязі. 

На відео присутня нецензурна лексика.

За словами директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк, це неприпустимо для журналістів і прирівнює їх до комбатантів. Шолом та бронежилет мають відрізнятися кольором від військових, наприклад, бути синього кольору".

Заходи щодо захисту журналістів на фронті регулюються статтею 79 Протоколу І до Женевських конвенцій про правила ведення війни. Відповідно до неї, журналісти,  які  перебувають  у  небезпечних професійних відрядженнях  у  районах  збройного конфлікту,  розглядаються  як цивільні особи, але, за умови, що вони не чинять дій, несумісних з їхнім статусом цивільних осіб.

"Тобто використання військової форми, військового спорядження, яке здалеку дозволяє вважати журналіста комбатантом, тобто законною військовою ціллю, знімає з нього захист як некомбатанта, як цивільного населення, передбачений Женевськими конвенціями та протоколами до них", – зазначила Оксана Романюк.

Нагадаємо, що на окупованих територіях України не працюють незалежні медіа. Окуповуючи громади, росіяни нищили редакції українських медіа катували та переслідували журналістів.

За даними ІМІ, з 2014 до 2024 року росіяни вбили 83 медійників. Зокрема, від початку повномасштабного вторгнення загинуло 76 медійників, 10 з них – під час виконання професійної діяльності. 66 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань.

Liked the article?
Help us be even more cool!