ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа поширили фейк про вирок скрипалю з Луцька, який співпрацював з росіянами

09.05.2024, 16:45
Мая Голуб

Луцький міськрайонний суд заявив, що медіа поширили недостовірну інформацію про засудження лучанина Іллі Сметаніна до 12 років в'язниці за передання російським спецслужбам інформації про Луцький воєнний аеродром. 

Як зазначив суд, справа про обвинувачення Сметаніна перебуває в провадженні суду і вирок у ній не ухвалювався. 

Водночас представниця Інституту масової інформації у Волинській області Мая Голуб зазначає, що медіа переплутали фігурантів двох судових справ: обох звинувачують у державній зраді й обидва передавали росіянам інформацію про Луцький аеродром. 

Ілля Сметанін – лучанин, який називав себе авіалюбителем, публікував фото та відео з Луцького воєнного аеродрому в соціальній мережі “Вконтакте”. Рух “Чесно” вніс його до свого реєстру зрадників. Чоловік є музикантом, грав на скрипці. Працював у Львівській філармонії, в естрадно-симфонічному оркестрі в Києві. Після повернення зі столиці – в камерному оркестрі “Кантабіле” Волинської обласної філармонії. 

У 2022 році навіть англомовне видання The Economist писало про його колаборанство.

Як дослідила представниця ІМІ, недостовірну інформацію щодо Сметаніна медіа поширили 8 травня. 

Зокрема, ТСН поширила новину із заголовком “Зливав” ворогу дані про Луцький аеродром: як суд покарав чергового зрадника” із зображенням Іллі Сметаніна. Знайти першу версію новини вдалося за допомогою сайту web.archive.org. 

На початку новини було зазначено: “У СБУ не називають імені засудженого, однак із контексту зрозуміло, що йдеться про місцевого жителя Іллю Сметаніна”.

ТСН повідомило про вирок Сметаніну. Скриншот Маї Голуб

Згодом новину виправили та прибрали інформацію про лучанина Сметаніна. 

Виправлена новина на ТСН. Скриншот Маї Голуб

Також інформацію про вирок суду, де нібито фігурує Ілля Сметанін, поширив сайт Vector news.

Новина про Сметаніна на сайті Vector news. Скриншот Маї Голуб

Медіа, що поширили таку інформацію, посилалися на СБУ у Волинській області, яка повідомила про вирок чоловіку, що здавав росіянам інформацію про луцький аеродром. Чоловік є ексвійськовослужбовцем, а це не збігається з інформацією про скрипаля Сметаніна.

Речниця СБУ у Волинській області Іванна Поліщук у коментарі представниці ІМІ підтвердила, що поширена інформація, на яку посилалися журналісти, не стосується Іллі Сметаніна. Вона пояснила, що через першу інстанцію в суді не називали жодних прізвищ фігурантів розслідування. 

Поширена інформація 8 травня була про фігуранта, що був пособником злочинця, якому дали 14 років в'язниці. 

Нагадаємо, у березні 2022 року СБУ на Волині викрила Іллю Сметаніна в тому, що він передавав росіянам інформацію про типи та кількість військових літаків, місця їхньої дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому в Луцьку. Його обвинувачують у державній зраді (ст. 111 Кримінального кодексу України). Він перебуває під вартою, йому загрожує до 15 років ув’язнення. 

Вперше вибухи на території Луцького аеродрому пролунали 24 лютого 2022 року. Згодом, 11 березня 2022 року, аеродром обстріляли вдруге. Як раніше повідомляв Луцький міський голова Ігор Поліщук, унаслідок обстрілу аеродрому Луцька 11 березня загинуло четверо військовослужбовців і шестеро зазнали поранень.

Liked the article?
Help us be even more cool!