ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російський канал оприлюднив інтерв’ю з Асєєвим, якого змусили зізнатись у шпигунстві

18.08.2018, 10:43
Фото - скріншот з відео "Росія 24"

Російський телеканал “Росія 24” оприлюднив інтерв’ю з полоненим у “ДНР” журналістом Радіо Свобода Станіславом Асєєвим, повідомляє Громадське радіо.

На початку інтерв’ю Олександр Сладков зазначає, що з Асєєва щойно зняли наручники. Він питає, як правильно прізвище журналіста: Асєєв чи Васін. На що Станіслав говорить, що читачі його знають під псевдонімом Васін, а працювати під справжнім прізвищем він не міг “зі зрозумілих причин”.

На запитання Сладкова, ким Васін зараз себе вважає, той говорить, що публіцистом: “У мене є низка книг, які видані, що, мабуть, дозволяє називатися письменником. Але це більше формальність. Письменник – це людина, якій виносить оцінку час. Тобто сама собі людина навряд чи може сказати, що вона  письменник. Щодо мого амплуа тут, тобто статті, за якою мене звинувачують за законодавством "ДНР", – "шпигунство", то в цьому випадку ці звинувачення я визнаю, я їх не заперечую і цілком відкрито кажу, що дійсно я працював на Головне управління розвідки України”.

Під час розмови Станіслав Асєєв зазначив, що його літературні вподобання змінювалися разом з його ідеологічною позицією.

“Дуже сильно змінювалися. Від початку це була російська класика. Насамперед – Достоєвський. Я віднедавна сильно переглянув свої погляди, і якщо говорити конкретно про літературу, то в цьому випадку це швидше французька література: Жан Поль Сартр, Альберт Камю”, – зазначив Асєєв.

Він зазначає, що для нього лозунг “Єдина країна” не просто слова. Він вірив у це і продовжує вірити.

“І Донбас, безумовно, є географічною частиною України, і для мене це було, є і, мабуть, буде далі”, – додав журналіст.

У закадровому тексті зазначається, що Станіслав Асєєв сам вийшов на зв’язок з українською розвідкою. При цьому журналіст говорить, що це швидше представники розвідки вийшли з ним на зв’язок.

На запитання Сладкова, чому розвідники дали Васіну позивний “Норман”, журналіст зазначає: “Коли я поставив це запитання, відповідь була наступна: “Норман” від слова норд – північ, тобто північна спокійна людина, холоднокровна, без зайвих емоцій”. Журналіст розповів, що до подій на сході почав писати автобіографічний роман “Ескізи”, у якому в тому числі мало йтися про його роботу на розвідку України. Роман має чорновий варіант. Дописати його Асєєв не встиг – його взяли в полон.

Сладков за кадром зазначає, що нібито Васін стверджує, що сам не готовий убивати, а тільки  надавати інформацію. При цьому в інтерв’ю особисто Асєєв такої думки не висловлює.

Розмова з журналістом супроводжується кадрами із затримання Станіслава Асєєва та проведення з ним так званих “слідчих дій”.

Як повідомляв ІМІ, зв’язок із донецьким блогером і автором проекту Радіо Свобода “Радіо Донбас.Реалії” Станіславом Асєєвим, відомим за псевдонімом Станіслав Васін, зник 2 червня 2017 року. Бойовики понад місяць відмовлялися вказати, де перебуває Асєєв.

Станіслава Асєєва утримують на території арт-заводу “Ізоляція” в окупованому Донецьку, повідомив звільнений з полону релігієзнавець, професор Ігор Козловський.

У березні 2018 року Єгор Фірсов повідомив, Станіслав Асєєв скаржиться на погіршення стану здоров’я.

28 червня 2018 року Станіслав Асєєв оголосив голодування.

Станіслав Асєєв працював журналістом в окупованому Донецьку і писав репортажі про життя на непідконтрольній території.

Liked the article?
Help us be even more cool!