ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Редакторка "Доступу до правди" програла суд СБУ і готує апеляцію

12.06.2017, 15:39

Окружний адміністративний суд Києва повністю пристав на аргументи Служби безпеки України і відмовив у задоволенні позову головної редакторки “Доступу до інформації” Лесі Ганжі, в якому йшлося про неправомірну відмову СБУ надати на запит результати перевірки внутрішньо переміщених осіб, що отримують пенсії та інші соціальні виплати, зокрема скількох осіб рекомендовано позбавити пенсій та соціальних виплат у результаті перевірок СБУ, що проходили у 2016 році. Таке рішення суд ухвалив 30 травня, повідомляє “Доступ до правди”.

“Згідно письмових заперечень СБУ витребувана в запиті інформація є результатом оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності Служби безпеки України, на підставі якої в подальшому було порушено 46 кримінальних проваджень”, - йдеться у постанові суду.

Також у вердикті суду мовиться, що, враховуючи зазначене, суд дійшов висновку, що запитувані документи належать до інформації з обмеженим доступом у зв’язку із тим, що їх надання може завдати шкоди досудовому розслідуванню.

“Мене як запитувача не цікавили “відомості досудового розслідування”, а лише інформація про поточну діяльність суб’єкта владних повноважень стосовно конкретної теми. Запит не стосувався кількості досудових розслідувань, порушених після перевірок відповідача, обставин щодо провадження по них, номерів справ, дійових процесуальних осіб в них тощо. Він стосувався надання знеособленої, неперсоналізованої інформації у прив’язці до міст України”, - ідеться у позові редакторки.

Юрист ГО “Платформа прав людини” Олександр Бурмагін зазначив, що це рішення важко назвати юридичним аналізом спору між запитувачем і розпорядником.

“Суд першої інстанції повністю пристав на аргументи та позицію СБУ і жодним чином навіть не спробував співставити аргументи сторін. Два питання із запиту стосуються суто статистичних, знесооблених цифр, які ніяк не можуть мати відношення до конкретних кримінальних справ. Сподіваємось, апеляційна інстанція надасть більш розгорнуту відповідь щодо права на доступ до публічної інформації”, - сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 14 листопада 2016 року редакторка сайту “Доступ до правди” Леся Ганжа подала позов до Київського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправними дії Служби безпеки України та зобов’язати її надати інформацію на запит.

Liked the article?
Help us be even more cool!