ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція розпочала кримінальне провадження через стеження за Bihus.Info (оновлено)

Національна поліція України розпочала кримінальне провадження за заявою однієї з журналісток проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Марії Землянської.

Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт "Свобода.Ранок") повідомила заступниця головного редактора Bihus.Info Аліса Юрченко.

За її словами, нині журналісти очікують на додаткові провадження, адже заяви написали й інші члени команди.

"Національна поліція вже відкрила провадження за заявою журналістки Марії Землянської, яка проживала в одному з будиночків (відпочинкового комплексу. – Ред.), власне, відео всередині якого ви бачили на "зливних бачках". Марія просто жила там, нічого поганого вона не робила. Ще багато інших членів нашої команди написали заяви в поліцію. Зараз розпочате одне з проваджень Національною поліцією", – сказала Аліса Юрченко.

Вона також розповіла, що правоохоронці не мають ніяких претензій до членів команди щодо ймовірного вживання наркотичних засобів, яке було зафіксоване на відео, "злитому" в мережу. Крім цього, вона підтвердила, що ті, хто перебував у відпочинковому комплексі, не мають жодного статусу в кримінальному провадженні, яке веде Служба безпеки України. Однак наголосила, що вилучення записів зі стаціонарних камер, які належать відпочинковому комплексу, було ініціативою СБУ, бо журналісти не зверталися до відомства із заявами про злочин. Підслідність, за словами Юрченко, не належить СБУ.

"Ні в якому статусі вони (журналісти Bihus.Info. – Ред.) не перебувають, вони там не визначені потерпілими. Ми будемо щодо цього звертатися, але важливо розуміти: на момент, коли Служба безпеки забрала відеодокази за всі дні, коли інші люди, поки що не встановлені, встановлювали камери нам в номери, – то на цей момент Служба безпеки України діяла за власною ініціативою. Вона сама відкрила це кримінальне провадження, ми не зверталися в Службу безпеки України, тому що статті, за якими ми зверталися, – вони не підслідні СБУ", – заявила журналістка.

Заступниця головного редактора також розповіла, що журналістам вдалося встановити, що напередодні їхнього заїзду до відпочинкового комплексу невідомі люди орендували ті самі номери, що й журналісти. На переконання Аліси Юрченко, саме вони й встановили камери в номерах. А СБУ після вилучення відео вже зі стаціонарних камер відеоспостереження, що належать відпочинковому закладу, має можливість ідентифікувати невідомих.

Згодом в Офісі генерального прокурора підтвердили інформацію про відкриття провадження за заявою журналістки за фактом порушення недоторканості приватного життя.

"До поліції звернулась журналістка інформаційного проєкту із заявою про те, що невстановлені особи незаконно зібрали та поширили конфіденційну інформацію про неї. Напередодні в медіа поширено відео за участі потерпілої в одному із заміських комплексів Київської області, яке знято прихованою камерою в орендованому номері", - зазначили в Офісі генерального прокурора.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня 2024 року керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео, яке 16 січня на своєму YouTube-каналі оприлюднив сайт "Народна правда", про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Співробітників Bihus.Info прослуховували кілька місяців, заявив у другому відеозверненні Денис Бігус. За його словами, про це свідчить оприлюднене аудіо телефонних розмов. Між цими розмовами минув час.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів. Так вона прокоментувала тиск на журналіста Юрій Ніколова, до квартири якого намагалися потрапити незнайомі чоловіки, та команду Bihus.Info.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин також заявив, що очікує реакції з боку правоохоронних органів на атаки проти команди Bihus.Info та журналіста-розслідувача Юрія Ніколова.

17 січня 2024 року Медіарух закликав президента Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Також 17 січня Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування та відеознімання представників проєкту Bihus.Info. Того ж дня представники Служби безпеки України приїхали з обшуком до заміського комплексу, де велося незаконне знімання членів команди Bihus.Info. Вони вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження.

Liked the article?
Help us be even more cool!