ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пограбовано хостинг-провайдер, на якому було рівненське видання "Четверта влада" (оновлено)

19.02.2018, 10:55
Фото - konkurent.in.ua

17 лютого у Рівному був пограбований хостинг-провайдер, на якому було розміщено рівненсько-волинський інформаційно-аналітичний портал "Четверта влада". Наразі сайт видання недоступний.

Таку інформацію оприлюднив на своїй сторінці у Facebook та підтвердив “Конкуренту” головний редактор сайту Володимир Торбіч.

“На жаль, хостeр, який повідомляв нам, що робив бeкапи (запасну копію - ред.) сайту, тeпeр повідомив, що бeкапи знаходились на сeрвeрах в тому ж приміщeнні. Наскільки мeні відомо, то в цього хостeра були й інші рівнeнські інформаційні сайти. Вважаю, що цe нe просто крадіжка, а й злочин - пeрeшкоджання журналістській діяльності”, - зазначив Торбіч.

Він вважає, що чимало заможних людeй хотіли, щоб багато матeріалів зникли.

“Прошу поліцію відкрити кримінальнe проваджeння за статтeю 171 ККУ”, - написав головний редактор.

Також, пише видання, постраждав сайт “Рівне 1”. Він теж недоступний.

В коментарі ІМІ заступниця головного редактора сайту “Четверта влада” Антоніна Торбіч повідомила, що редакція не впевнена, що крадіжка пов’язана з професійною діяльністю видання.

“Не знаємо, чи це випадково вкрали і наш сайт, чи спеціально. Поки надто мало для цього інформації. З одного боку, є багато недоброзичливців, які бажали б, щоб зникла частина оприлюдненої нами інформації. До того ж на цих серверах знаходилися сайти й інших рівненських ЗМІ. З іншого боку, залізних доказів такого умислу у цій крадіжці в нас поки немає. Тому працюємо над відновленням інформації і на своїх помилках вчимося”, - зазначила вона.

У коментарі ІМІ експертка Лабораторії цифрової безпеки Ірина Чулівська радить українським онлайн-медіа думати над безпекою своїх сайтів та робити бекапи.

“Чи був у цьому випадку факт перешкоджання журналістській діяльності, чи просто крадіжка - складно сказати, але розраховувати на повернення серверів з інформацією я б не стала, швидше за все, “Четверта влада” втратила її назавжди. Для українських онлайн-медіа, особливо якщо це проекти розслідувань, не рекомендується користуватись українськими хостингами через загрозу вилучення серверів правоохоронцями. В будь-якому разі, який би хостинг не використовували, правильно зроблені бекапи - важливий аспект, якби вони у “Четвертої влади” були - сайт відновили б дуже швидко і ніяких проблем”, - зазначила Ірина Чулівська.“Ця ситуація має стати приводом для інших медіа задати собі питання: “А у нас точно є бекапи? І взагалі - що у нас із безпекою сайту твориться?” Ми рекомендуємо обов'язково мати людину - веб-адміна, якій платити гроші, щоб він/вона як мінімум: 1) вчасно оплачувала доменне ім'я і хостинг (згадайте, як Ліга.нет не працювала якийсь час, бо забули за домен заплатити); 2) вчасно оновлювала CMS і всі плагіни на сайті, щоб зменшити ризик зламу (недавно сайт Комісії журналістської етики, імовірно, саме через це зламали); 3) регулярно робила бекапи не в тому ж місці, де лежить сайт (як часто робити - залежно від того, як часто сайт оновлюється, наприклад для великих новинних може бути щодня, для менших - раз в тиждень, якщо рідко нові матеріали публікуються - раз в місяць)”, - зазначила експертка.

Liked the article?
Help us be even more cool!