ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одеський журналіст заявив про напад і погрози від місцевих депутатів після суду над Трухановим

28.02.2018, 14:54
Фото - Фейсбук Григорій Козьма

Головний редактор одеського видання “Громадське слiдство” Григорій Козьма заявляє про погрози та напад з боку одеських депутатів 27 лютого на виїзді з Києва до Одеси. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук та підтвердив ІМІ.

Григорій Козьма разом з іншими журналістами, а також з групою одеських активістів та політичних діячів поверталися з Києва, де були на засіданні Солом'янського суду м. Києва щодо одеського міського голови Геннадія Труханова.

Інцидент стався в кафе на заправці SOCAR Energy Ukraine (село Гатне Київської області). Зокрема, депутат Одеської міської ради, голова постійної комісії з етики Денис Балух кинув у нього склянку гарячого напою.

Журналіст не постраждав, але пов’язує напад із журналістськими розслідуваннями щодо виведення з комунальної власності майна територіальної громади, перевищення службових повноважень посадовими особами Одеської міської ради та його структурними підрозділами, а також розслідувань дій посадових осіб, які становлять загрозу державній безпеці і обороноздатності України.

“Заходячи в зал кафе, я побачив групу депутатів Одеської міської, на яких не звернув особливої ​​уваги, і підійшов до каси для придбання потрібних мені найменувань. У певний момент до каси підійшов депутат Одеської міської ради, голова постійної комісії з етики Балух Денис Валерійович, який, впізнавши в мені журналіста, який неодноразово розслідував злочинні рішення Одеської міської ради, кинув у мене склянку гарячого напою, явно маючи на меті нанесення мені каліцтв. Оскільки в цей день на вулиці було дуже холодно (15 градусів морозу) і на мені була достатня кількість одягу, від окропу я практично не постраждав”, - написав на Фейсбук Григорій Козьма.

Після цього вчинку соратники вивели Балуха із зали. Зі свого боку, зазначає журналіст, він ніяких фізичних дій стосовно депутата Балуха після його вчинку не вчинив “через явне алкогольне сп'яніння зазначеного депутата і мою незацікавленість у конфлікті”.

Водночас інший одеський депутат Олег Киктенко погрожував Григорію Козьмі тим, що журналіст може не доїхати до Одеси. “Те, що дії даної групи осіб були спрямовані саме на мене, підтвердилися відразу ж при розмові з іншим учасником групи депутатів Киктенко Олегом Михайловичем, який підтвердив, що знає моє прізвище, і відкрито погрожував тим, що я можу не доїхати до Одеси або ж можу доїхати в багажнику автомобіля. Також про свої кримінальні наміри і здібності він неодноразово повторив у присутності і щодо інших громадян, які перебували в залі. Також громадянин Киктенко уточнив, що за учасниками протесту та журналістами вони вели спостереження і проводили ідентифікацію і що з ними розмова буде в Одесі”, - написав журналіст.

Журналіст зазначає, що багато розслідувань їхнього видання лягли в основу позовів до судів, а також кримінальних проваджень щодо посадовців місцевого самоврядування, телевізійних сюжетів місцевих і центральних ЗМІ, в т.ч. розслідування НАБУ щодо заводу “Краян”, яке зараз розглядається в Солом'янському районному суді міста Києва.

У коментарі ІМІ Григорій Козьма повідомив, що пов’язує напад і погрози саме з журналістськими розслідуваннями.

“Після кожної сесії і міської ради, і обласної ради ми в основному вивчаємо рішення міськради, якщо є якісь корупційні ознаки, ми їх розписуємо, збираємо під нього фактаж і публікуємо розслідування. Відповідно, ці розслідування стали сировиною для різних позовів, заяв до поліції. Зокрема, що НАБУ зараз розслідує справу щодо заводу “Краян”, у цих матеріалах є також відомості журналістських розслідувань, у тому числі нашого видання”, - розповів журналіст.

Він зазначає, що депутати добре знають його як журналіста. “В мене є десь 15 журналістських розслідувань, основна частина з них стосується діяльності Одеської міської ради. Напряму Балуха не стосуються (розслідування - ред.), але міськради, членом якої він є, звичайно, стосуються. І вони це не приховували, що це через цю мою діяльність”, - сказав журналіст.

“Те, що депутат підійшов і вилив гарячий кофе на мене, в принципі мене це сильно не заділо. Якщо він претендує на титул політика, то я його можу зрозуміти, він таким чином виразив свій протест з приводу того, що їх викривають у крадіжках. Але проблема була в іншому, коли інший депутат почав говорити, що ви можете не доїхати до Одеси або доїхати у багажнику, то я побачив проблему у цьому. Такі погрози я вважаю небезпечними не лише для мене, але і взагалі. Оскільки люди кажуть таке, хоча кілька годин тому у суді божились, що вони не представляють ніякої загрози і суд повинен відпустити їхнього мера і що вони не вчиняють ні на кого, ні на журналістів у тому числі, тиску”, - зазначив Григорій Козьма.

За цим фактом Григорій Козьма збирається подати заяву до поліції з проханням відкрити провадження за статтями 171 та 345-1 КК України.

Liked the article?
Help us be even more cool!