ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжнародні організації закликали ЄС захистити журналістів - запитувачів інформації

14.03.2018, 13:58
Фото - Aktuality.sk

Міжнародна організація Access Info Europe (“Доступ до інформації в Європі”) опублікувала звернення до Європейського Союзу щодо захисту запитувачів інформації, викликане вбивством словацького журналіста Яка Кучака та його нареченої. Це звернення із закликом до підписання організація розіслала сьогодні кожному з 751 членів Європейського Парламенту, повідомляє “Доступ до правди”.

“У зв’язку з шокуючими новинами про те, що вбивство словацького журналіста Яна Кучака може бути пов’язане з його роботою журналіста-розслідувача і що його запити на інформацію могли бути надіслані тим, щодо кого він запитував інформацію, ми, ті, що підписались під цим зверненням, звертаємось до Європейського Союзу до негайних дій щодо захисту журналістів під час реалізації їхнього права на доступ до інформації.  

Це вже друге вбивство журналістів в Європі протягом останніх півроку. Очевидно, що потрібно терміново вживати заходів для того, щоб захистити одне з фундаментальних прав громадянського суспільства та можливість його застосування.

Право на доступ до інформації - це невід’ємний і суттєвий інструмент у боротьбі з корупцією, у розслідуванні порушень прав людини і для захисту верховенства закону.  

Ми засуджуємо будь-які дії влади, які ставлять під загрозу тих, хто використовує це право.  

Ми виявили численні випадки в Європі, коли влада передавала імена журналістів та іншу інформацію про запитувачів третім особам. Викликає серйозне занепокоєння відсутність законодавства чи політики, які забороняють і санкціонують такі порушення. Особистість та інша інформація про запитувачів повинна бути відкрита лише тоді, коли існує чітко обґрунтований суспільний інтерес, щоб це зробити.   

Ми, організації, які підписались під цим зверненням, звертаємось до Європейського Союзу вжити термінові заходи, щоб забезпечити надійний захист та безпеку журналістів, а також усіх тих, хто користується правом на доступ до інформації.   

Особливо ми закликаємо вжити заходи, які гарантують:

-    середовище, в якому право на доступ до інформації може використовуватись без страху;

-    посилення законодавчої бази у європейських країнах, що включає спеціальні заходи, які забезпечують збереження інформації про запитувачів інформації”, - йдеться у зверненні організації Access Info Europe.

На ранок 14 березня заяву вже підписали 61 організація. Заява залишається відкритою до підписання до 18.00 19 березня.

До підписання закликаються медіа-організації та організації із захисту прав людини. Свої підписи можна надіслати на адресу Luca Bergamini, [email protected] або підписати тут Google doc, here:

Заяву вже перекладено іспанською, німецькою, українською, чорногорською. Також заяву можуть підписати окремі  журналісти.

Нагадаємо, 26 лютого у Словаччині вбили 27-річного журналіста видання Aktualít Яна Кучака та його дівчину. Їх знайшли застреленими у помешканні в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава.

Журналіст розслідував ймовірні зв’язки з італійською організованою злочинністю кількох підприємців-італійців на сході Словаччини.

1 березня словацькі правоохоронці звільнили всіх сімох затриманих італійців, яких підозрювали у причетності до вбивства: протягом 48 годин, на які дозволено затримання, не було виявлено ніяких твердих доказів, заявила поліція.

2 березня тисячі людей вийшли на демонстрації у столиці Братиславі й інших містах країни, вимагаючи рішучих дій у цій справі. У зв’язку з убивством почали лунати заклики не тільки з боку опозиції, а й із боку коаліційних партнерів в уряді Роберта Фіца до відставки кількох його політичних союзників, чільних посадовців, причетних до невдалого наразі розслідування, – в першу чергу міністра внутрішніх справ Роберта Каліняка чи начальника поліції країни Тібора Ґашпара.

12 березня міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк подав у відставку на тлі політичної кризи у країні.

Liked the article?
Help us be even more cool!