ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міськрада на Хмельниччині виселяє роздержавлену газету "Край Кам’янецький" з приміщення

25.01.2018, 15:45
Фото - скриншот з kray-kp.org.ua

До 31 січня газета “Край Кам’янецький” (ПП “Медіа-центр “Край Кам’янецький”), редакція якої знаходиться в будівлі комунального підприємства “Кам’янець-Подільська міська друкарня”, має звільнити приміщення. Такі вимоги міськради, у якої редакція орендує приміщення. Про це “Детектору медіа” повідомила головна редакторка газети Надія Єрменчук.

За її словами, строк оренди сплив улітку 2017 року.

“У нас у червні закінчувалася оренда приміщення, і ми звернулися до міської ради ще в травні місяці, щоб вони продовжили договір. У відповідь нам повідомили, що не продовжать, тому що має відбутися реорганізація міської друкарні. Також сказали, що, оскільки у нас змінилася форма власності (ми були комунальне підприємство, а з квітня 2017 року – приватне), вони продовження договору не нададуть”, – розповіла деталі Єрменчук.

За словами головреда, 24 січня вона отримала від Кам’янець-Подільської міської ради лист, у якому зазначено, що до 31 січня редакція має звільнити приміщення. Крім того, у листі зазначено, що 1 лютого приміщення буде відімкнено від електропостачання.

Головред зазначила, що повторно звернулася до міськради, міського голови Михайла Сімашкевича, а також направила відповідні листи до Державного комітету телебачення і радіомовлення України та до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

На захист газети виступила Українська асоціація медіабізнесу. В асоціації зазначають, що редакція виконала всі вимоги Закону “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” і наразі є повністю незалежним приватним ЗМІ, тож за законом редакція має право на оренду приміщення на пільгових умовах.

“Українська асоціація медіабізнесу звертає увагу органів місцевого самоврядування та правоохоронців на те, що: ухилення від укладення договору оренди приміщення, в якому на момент реформування розташовувалась редакція друкованого ЗМІ, є протизаконною бездіяльністю органів місцевого самоврядування. Адже такий обов’язок прямо передбачений ст. 9 Закону України “Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ”, – повідомляє УАМБ.

Також у заяві Асоціації зазначено, що будь-які дії, спрямовані на перешкоджання редакції, мають бути кваліфіковані за ст. 171 Кримінального кодексу України.

УАМБ звертається до керівництва Кам’янець-Подільської міської ради з вимогою “негайно вжити заходів для виконання вимог чинного законодавства, зокрема розглянути пропозицію ПП “Медіа-центр “Край Кам’янецький” про укладення договору оренди приміщення на умовах та у відповідності до ЗУ “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”.

У приймальній  міського голови Михайла Сімашкевича на питання видання, чому газеті не продовжено договір оренди, повідомили, що “газета приватна”, та порадили написати інформаційний запит.

Liked the article?
Help us be even more cool!