ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Луцьке видання змінило скандальні фотоколажі на результати ґендерного дослідження

03.10.2017, 10:27

Луцьке видання “Під прицілом”, яке опублікувало текст із фотоколажами відомих у місті жінок у вигляді оголених моделей журналу “Плейбой”, змінило контент цієї публікації. Тепер замість фотоколажів розміщені результати моніторингу щодо дотримання гендерних стандартів, які були презентовані у Луцьку, повідомляється на сайті Центру інформації про права людини.

Як повідомила журналістка та гендерна активістка Аріна Крапка, змінений текст з’явився 2 жовтня вранці, цьому передували намагання активісток зв’язатися з редакцією та власниками сайту, консультації з юристами та розголос у ЗМІ.

Скріншот публікації до змінСкріншот публікації до змін

За словами Аріни Крапки, вона з’ясувала через Єдиний реєстр фізичних осіб - підприємців, що керівником сайту з 2012 року є футболіст ФК “Волинь” Олександр Стадніцький (власником ФК “Волинь” є голова облради Ігор Палиця).

“Коли по телефону запитала його про публікацію, то він сказав, аби я зверталась до редактора, та контактних даних редактора не назвав, але на сайті їх теж немає. Стадніцький відмовився коментувати деталі щодо публікації та поклав слухавку”, - розповіла Аріна Крапка.

Вона вважає, що публікацію змінили після активних дій жінок, оскільки зрозуміли серйозність їхніх намірів, зокрема щодо судового позову.

Однак, за словами Крапки, залишається питання відкритим, хто конкретно був замовником публікації. Журналістка має намір продовжувати розслідування в цьому напрямку.

Крім того, під публікацією залишились непристойні коментарі до попереднього контенту, які так само, на думку активістки, мають бути видалені.

У свою чергу, активістка і журналістка Богдана Стельмах, яка також стала героїнею публікації “Під прицілом”, повідомила, що, зважаючи на зміну контенту публікації, ображені жінки, очевидно, утримаються від позову до суду. “Але ми не припиняємо стежити за контентом як волинських, так і загалом усіх українських медіа, і будь-яке приниження честі і гідності жінок, завдання їм моральної шкоди буде мати відповідні наслідки”, - зазначила Богдана Стельмах.

За її словами, цей випадок показав, що об’єктом сексистських “полювань” може бути будь-яка жінка - визнає вона гендерну рівність чи ні, відстоює вона права жінок чи ні.

Медіа-юрист Олександр Бурмагін, який допомагав жінкам розібратися в ситуації з юридичної точки зору, вважає, що жінкам варто захищати свої права та інтереси. “І в інформаційному суспільстві робити це треба якомога швидше. Щоб контент, який є відверто сумнівним з юридичної і етичної точки зору, не пішов "гуляти" далі. Добре, що у відповідальних за сайт вистачило розуму в досудовому порядку прибрати цю “творчість”, - сказав Бурмагін.

Як повідомляв ІМІ, раніше луцьке видання “Під прицілом” надрукувало фото відомих у місті жінок – журналісток, редакторок, ґендерних активісток, політикинь, громадських діячок у вигляді оголених моделей журналу “Плейбой”, зробивши колаж із фото облич жінок та обкладинок журналу. Публікація супроводжувалась сексистським текстом, спрямованим проти феміністок всього світу та презентації у луцькій медіа-кав’ярні моніторингу щодо дотримання ґендерного балансу у волинських виданнях, відсутності стереотипного і сексистського контенту.

Серед жінок, які потрапили у колажі, не лише організаторки заходу Богдана Стельмах та Аріна Крапка, не лише блогерки та журналістки, які позиціонують себе як феміністки, а й депутатка міської ради Юлія Вусенко, депутатка Волинської облради Людмила Кирда, голова курортного комплексу “Ріксос Прикарпаття” Олена Палагута, очільниця відділу інформаційної політики обладміністрації Світлана Головачук, головна редакторка інтернет-видання Волинський інформаційний портал Ольга Зейлик та інші.

Liked the article?
Help us be even more cool!