ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ засудила ведучу, яка порівняла поведінку Путіна з аутизмом

Фото – КЖЕ
Фото – КЖЕ

Комісія з журналістської етики стурбована заявою ведучої телеканалу “Рада” Ольги Немцевої, яка в ефірі порівняла поведінку президента Росії Володимира Путіна з аутизмом. Комісія засуджує практику стереотипізації людей з аутизмом та закликає публічно перепросити за згадку аутизму в ефірі.

Про це йдеться в заяві КЖЕ від 19 жовтня.

“Це є грубим порушенням журналістської етики. Такі слова поширюють упередження до людей з аутизмом та можуть містити ознаки мови ворожнечі, а зрештою призвести до дискримінації”, – зазначає комісія.

КЖЕ нагадала п. 15 Кодексу етики українського журналіста, згідно з яким ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. 

Також комісія наголосила, що розлади аутистичного спектра – це не хвороба, а стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. І навела повідомлення Міністерства охорони здоров’я України про те, що один з поширених міфів – той, що люди з аутизмом замкнуті, не хочуть спілкуватись і їм ніхто не потрібен.

Водночас КЖЕ зауважує, що обговорювати поведінку та надавати оцінку діям російського диктатора Володимира Путіна потрібно, але робити це в недискримінаційний спосіб щодо людей з аутизмом. 

Комісія закликає телемарафон “Єдині новини”, телеканал “Рада” та ведучу Ольгу Немцеву публічно перепросити за згадку аутизму в ефірі та запровадити відповідні політики недискримінації в контенті. 

Крім того, КЖЕ рекомендує журналістам і редакціям не тільки утриматися від поширення висловлювань, що стигматизують, але й регулярно проходити навчання з питань недискримінації та соціальної інклюзії, вживати коректну термінологію. 

Як повідомляв ІМІ, 18 жовтня ведуча державного телеканалу “Рада” Ольга Немцева в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” порівняла поведінку президента Росії Володимира Путіна з аутизмом.

Liked the article?
Help us be even more cool!