ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кабмін заклав 990 млн грн на НСТУ в доопрацьованому проекті держбюджету-2018

05.12.2017, 13:45
Фото - http://1tv.com.ua

4 грудня Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради доопрацьований до другого читання проект закону про державний бюджет на 2018 рік, який передбачає на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України 990 млн грн, повідомляє “Детектор медіа”.

Це на 213,5 млн грн більше, ніж пропонував у проекті до першого читання. Але це все одно менше гарантованої законом для суспільного мовника суми, яка у 2018 році мала б становити 1,5 млрд грн. У першому проекті держбюджету-2018, який був внесений урядом у вересні, за цією бюджетною програмою передбачалося лише 776,5 млн грн.

Видання нагадує, що обсяги бюджетного фінансування НСТУ гарантуються законом про суспільне мовлення: вони мають становити не менше 0,2% видатків загального фонду держбюджету за попередній рік. Виходячи з видатків загального фонду держбюджету-2017 в сумі 767,7 млрд грн, у 2018 році НСТУ мала б отримати 1 млрд 535 млн грн.

Таким чином, запропоновані урядом обсяги фінансування НСТУ не відповідають вимогам закону про суспільне мовлення.

Якщо порівнювати пропоновані урядом обсяги фінансування НСТУ у 2018 році з бюджетом на 2017 рік, то видатки зростуть на 19,2 млн грн. Цього року в держбюджеті на НСТУ закладено 970,8 млн грн – і суспільного мовника недофінансовано на більш ніж 300 млн грн.

Розпорядником бюджетних коштів на фінансову підтримку НСТУ є Державний комітет телебачення і радіомовлення. Загалом він розпоряджатиметься наступного року сімома бюджетними програми на загальну суму 1 млрд 76,4 млн грн. При доопрацюванні проекту держбюджету-2018 до другого читання зросли видатки на ще одну бюджетну програму: на здійснення заходів з питань європейської та євроатлантичної інтеграції в інформаційній сфері заплановано 20 млн грн замість 14 млн грн, які пропонувалися в першому проекті.

Як повідомляв ІМІ, 14 листопада Верховна Рада проголосувала у першому читанні проект Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”, проігнорувавши поправки щодо належного фінансування ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України”. Народні депутати не внесли правки у законопроект щодо збільшення фінансування НСТУ. Відповідно до проекту закону, видатки згідно з програмою “Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії” у 2018 році визначено Мінфіном в сумі 776 млн грн, тоді як передбачений Законом України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні” обсяг фінансування суспільного мовлення на 2018 рік має становити близько 1,54 млрд грн.

18 вересня правління ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” констатувало небажання влади профінансувати суспільне мовлення і виконати вимоги закону. Ситуацію з недофінансуванням НСТУ сприймає як спосіб ручного керування мовником напередодні виборчої кампанії.

У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить 776 563,1 грн. Це вдвічі менше, ніж того вимагає Закон України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, де йдеться, що бюджет НСТУ має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік.

19 вересня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що питання з недофінансуванням ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” потребує залучення комітету і що понад 700 млн грн замість 1 млрд 535 млн 367 тис. грн, передбачених Законом “Про суспільне телебачення і радіомовлення”, теж немало. 18 вересня правління ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” констатувало небажання влади профінансувати суспільне мовлення і виконати вимоги закону. Ситуацію з недофінансуванням НСТУ сприймає як спосіб ручного керування мовником напередодні виборчої кампанії.

З 21 вересня телеканал “UA:Перший” (ПАТ “НСТУ”) розпочав в ефірі акцію проти недофінансування суспільного мовника. Щопівгодини глядачі бачитимуть на екрані блакитну заставку, що частково перекриватиме основне зображення.

22 вересня члени Наглядової ради (НР) Національної суспільної телерадіокомпанії України (ПАТ “НСТУ”) застерегли Кабінет Міністрів, Верховну Раду і Президента України від суттєвого зменшення фінансування ПАТ “НСТУ” у проекті Державного бюджету України на 2018 рік.

Liked the article?
Help us be even more cool!