ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прем'єр сказав, що понад 700 млн грн на НСТУ і так вже немало – РПР

19.09.2017, 16:23
Фото - Суспільне мовлення

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що питання з недофінансуванням ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” потребує залучення комітету і що понад 700 млн грн замість 1 млрд 535 млн 367 тис. грн, передбачених Законом “Про суспільне телебачення і радіомовлення”, теж немало. Про це він заявив 19 вересня на зустрічі з експертами в уряді, написав у себе на сторінці у Facebook керівник Секретаріату Реанімаційного Пакету Реформ Артем Миргородський, повідомляє “Суспільне мовлення”.

“На зустрічі з прем'єр-міністром підняли питання недофінансування суспільного мовлення. Прем'єр відповів, що це питання потребує залучення комітету (тонкий натяк на причину), що понад 700 млн це і так вже немало, будуть дофінансовувати по мірі роботи, і є можливість дофінансувати з коштів чемпіонату світу…” –  написав він.

Як зазначив Миргородський, після зустрічі мав розмову з заступником міністра фінансів Сергієм Марченком, попросив його, як відповідального за цю частину, наголосити команді прем'єра вимогу зайняти чітку позицію щодо фінансування мовника на 100%, як було публічно обіцяно 3 липня.

“Мова йде лише про 0.2% бюджету, що є стандартною європейською практикою. Нагадаю, наразі з 1,54 млрд в проект бюджету закладено 776 млн. Обіцяв це зробити. Чому зникла половина статті бюджету Сергію самому не зрозуміло:( Нам дуже потрібен цей успішний кейс реформ, а не недореформ, яким може стати!” – наголосив Миргородський.

Суспільне мовлення – це три всеукраїнських канали “UA:Перший”, “UA:Крим” і “UA:Культура”, “Українське радіо” та філії у 24 обласних центрах, плюс дві регіональні Новгород-Сіверська та Криворізька. Кримська та Севастопольська філії наразі не працюють.

Як повідомляв ІМІ, 18 вересня правління ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” констатувало небажання влади профінансувати суспільне мовлення і виконати вимоги закону. Ситуацію з недофінансуванням НСТУ сприймає як спосіб ручного керування мовником напередодні виборчої кампанії.

У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить 776 563,1 грн. Це вдвічі менше, ніж того вимагає Закон України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, де йдеться, що бюджет НСТУ має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік.

18 вересня “Українське радіо” заявило, що через недофінансування ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” буде змушене скоротити мовлення по всій Україні, а також у Криму і на Донбасі.

8 вересня експерти Реанімаційного Пакету Реформ та організацій-партнерів, що супроводжують медіа-реформу, закликали Кабінет Міністрів у проекті держбюджету на 2018 рік передбачити фінансування ПАТ “НСТУ” в повному обсязі, гарантованому Законом “Про суспільне телебачення і радіомовлення”, тобто у розмірі 1 млрд 535 млн 367 тис. грн. Окрім мінімально гарантованих законом коштів, передбачити разове додаткове бюджетне фінансування на покриття витрат із обслуговування боргу ПАТ “НСТУ” перед Euronews SA, успадкованого суспільним мовником від колишнього державного телебачення.

Liked the article?
Help us be even more cool!