ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

CPJ, ОБСЄ та "Репортери без кордонів" розкритикували рішення інсценувати смерть Бабченка

31.05.2018, 11:20
Фото - Сергій Нужненко, Радіо Свобода

Комітет захисту журналістів (CPJ) вважає, що інсценуванням убивства російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка український уряд “підірвав довіру до себе”. Про це йдеться у заяві КЗЖ, повідомляє Радіо Свобода.

“Зважаючи, що СБУ є розвідувальним відомством, яке займається обманом, заплутуванням та пропагандою, визначення істини буде дуже важким”, – зазначили в організації.

Водночас у комітеті кажуть, що “дуже зраділи, що Бабченко живий”. “Ми визнаємо, що Бабченко брав участь в обмані і сказав, що не був би живий без втручання СБУ”, – йдеться в заяві CPJ.

Перед цими твердженнями в комітеті поставили низку запитань до України, щоб визначити, “наскільки неминучою і достовірною була ймовірна загроза життю Бабченка” і чи потребувала ця ситуація саме таких дій українських правоохоронців.

З подібними заявами виступили в ОБСЄ та організації “Репортери без кордонів”.

Так, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір розкритикував рішення української влади інсценувати смерть Бабченка.

“Радий, що Аркадій Бабченко живий. Я шкодую через рішення поширити неправдиву інформацію про життя журналіста. Обов'язком держави є надання суспільству коректної інформації”, – підкреслив Дезір у Twitter.

“Репортери без кордонів” обурені інсценуванням убивства журналіста Аркадія Бабченка, заявив генеральний секретар організації Крістоф Делуар.

“Репортери без кордонів” висловлюють своє глибоке обурення з приводу розкриття маніпуляції української спецслужби задля їхньої інформаційної війни. Це завжди дуже небезпечно для держави – грати з фактами, до того ж за спинами журналістів”, – написав Делуар у Twitter.

Водночас, за його словами, в організації раді, що Бабченко виявився живим.

Як повідомляв ІМІ, 30 травня голова СБУ Василь Грицак на брифінгу в Києві заявив, що Аркадій Бабченко живий і його смерть інсценували, аби врятувати від вбивства, яке замовили російські спецслужби.

Працівники СБУ затримали організатора вбивства журналіста Аркадія Бабченка, яке насправді планували здійснити спецслужби Росії, заявив Грицак.

Увечері 29 травня в Києві застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка, який емігрував в Україну. Невідомі стріляли в Бабченка у нього вдома, він помер у кареті швидкої від отриманих травм, повідомив речник Нацполіції України Ярослав Тракало.

Столична поліція розглядає дві версії вбивства у Києві російського журналіста Аркадія Бабченка – професійна діяльність і громадянська позиція.

За фактом вбивства журналіста Аркадія Бабченка слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (“Умисне вбивство”) Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!