ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Аноніми шлють від імені журналістів фейкові звернення у держоргани

06.07.2017, 10:36

Невідомі особи від імені журналістів пишуть листи-скарги та направляють їх у різні державні органи. Днями подібний лист отримала рівненська журналістка Анна Калаур. Листа на своє ім’я вона отримала на адресу редакції “Четвертої влади”, де працює. Про це Калаур розповіла представниці ІМІ в Рівненській області.

За словами журналістки, вона спочатку подумала, що це якийсь жарт. Але лист виявився справжнім.

“Версій, хто і навіщо це робить, багато, – зазначила Калаур. – Тим більше мої колеги теж з таким зіштовхувалися, тож версій побільшало. Однозначно це погано, що будь-хто може використовувати твої дані і відповідно звертатися з будь-якими заявами”.

Головний редактор “Четвертої влади” Володимир Торбіч підтвердив, що це вже не перше фальшиве звернення або запит від імені журналістів редакції.

“Двічі хтось від мене якісь брєдові запити писав в СБУ і в поліцію. Хтось порушує наше право на використання власного імені. Але якщо поліція не притягає до відповідальності за перешкоджання журналістській діяльності, то я не дивуюсь, що за таку витівку нікого не покарають.  Не знаю точно, які саме цілі переслідують ці фальшиві заявники. Мабуть, в кожному випадку різні. Можливо, хтось намагається привернути увагу журналістів або правоохоронців до проблеми. Але насправді таким чином увагу журналістів до теми вони не привертають”, розповів Торбіч.

З подібним використанням свого імені зіштовхнувся і журналіст-розслідувач, автор і ведучий телепроекту “Наші гроші” Денис Бігус. Представниці ІМІ він зазначив, що з півтора року їм приходили відповіді на запити-звернення, яких він не надсилав.

“Ну, в загальному, мене спочатку дико дратувало, бо там всередині був запит – абсолютна маячня, який приходив людям, з багатьма з яких ми були знайомі. І вони мені дзвонили уточнити, чи не вдарився я головою писати таку ахінею. І мені доводилося кожному пояснювати, що це фейк. А потім всі звикли. Проблема в тому, що багато хто з тих, з ким ми особисто не знайомі, передзвонити не могли. І живуть в упевненості, що я можу продукувати таку лажу. Від цього сумно, але що ж зробиш”, розповів Бігус.

Також він додав, що результативності звернення “через ахінею, яка в них була написана, не мали”.

Світлина від Анни Калаур.

Світлина від Анни Калаур.

Фото - Фейсбук Анни Калаур

Liked the article?
Help us be even more cool!