ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Місцеві новини, мінімум національних новин та відсутність новин з інших регіонів: тенденції хмельницьких медіа в листопаді

19.12.2023, 10:02
Альона Береза

Кримінальні та надзвичайні новини надалі в топі стрічок найпопулярніших медіа на Хмельниччині. Другу сходинку посідають новини про місцеву політику, економіку та соціальні проблеми (комуналка, пільги тощо). І замикають трійку лідерів серед місцевих новин матеріали про соціальні наслідки війни. Така тенденція фактично не змінилася в порівнянні з липнем цього року, коли було проведено подібний моніторинг тематики новин у тих самих медіа. Якщо ж говорити про рівень висвітлення новин, то вони в хмельницьких медіа в більш як 93% стосуються місцевого рівня та в менш ніж 4% національного. Міжнародна тематика була відображена лише одного разу.

Такі результати чергового моніторингу, які провів Інститут масової інформації із 6 до 10 листопада включно. Його специфіка – моніторинг рівня висвітлення новин (місцевий, національний та міжнародний) та їхньої тематики (кримінал, місцева політика, соціальні наслідки війни, бойові дії, волонтерство, медицина та здоров’я тощо). Для моніторингу обрано п'ять найпопулярніших онлайн-медій Хмельниччини: сайт "Є", vsim.ua, Незалежний громадський портал, "Поділля News" та ХМ-інсайт.

Деталі моніторингу

Всього проаналізовано 327 новин. Серед них найбільше було місцевих або регіональних новин. Йдеться про 305 новин, або ж більш як 93% новин. Новини національного характеру становлять менш  ніж 4%, загалом ідеться про 12 новин. До прикладу, vsim.ua писало про те, як записатися в електронну чергу для проходження ВЛК, а сайт "Є" щодня пише про втрати ворога за даними Генштабу. Лише один матеріал, який було розміщено в регіональних медіа, можна зарахувати до міжнародної тематики. Сайт "Є" 8 листопада розмістив матеріал журналіста Павла Новика про дезінформацію та російську пропаганду під назвою "Дипфейк Залужного та дезінформаційна кампанія про продаж зброї ХАМАС: як роспропаганда атакує Україну".

Кримінальні новини

Кримінальні новини, надзвичайні події і ДТП, здебільшого створюються на підставі розісланих пресрелізів правоохоронних чи контролювальних органів або ж суддів. У моніторинговий період у стрічках новин було понад третину серед новин місцевого та регіонального характеру. Йдеться про сотню новин загалом, або майже 33% загальної кількості новин. Найбільше таких новин за робочий тиждень поширило медіа "ХМ-інсайт" (28 новин), "Поділля News" (25 новин) та vsim.ua (22 новини). Найменше новин такої тематики висвітлював Незалежний громадський портал (дев'ять новин). До речі, у порівнянні з попереднім моніторингом цей показник збільшився. В липні відсоток становив 29%, або ж 98 новин із 320 промоніторених.

До прикладу, це новина про аварію в Хмельницькому районі, під час якої автомобіль з’їхав у кювет та перекинувся, або ж новина про те, що в Нетішині та Старокостянтинові трапилися пожежі в багатоповерхівках, або новина про те, що в Хмельницькому затримали чоловіка, який розгулював містом із гранатою.

Місцева політика, економіка та соціальна тематика

Новини про місцеву політику, економіку, соціальну тематику в цьому моніторингу посіли другу сходинку з показником у трішки більш як 29%. Загалом у п'яти медіа в моніторинговий період було опубліковано 89 новин на цю тематику, або кожна тертя новина. Сюди ввійшли новини від органів державної влади та місцевого самоврядування, соціальні проблеми та ініціативи, місцеві реформи, ринок праці, комунальні послуги та пільги.

Серед топових тем тут була тема виділення бюджетних коштів на закупівлі для захисників. Сайт "Є" та vsim.ua писали про Хмельницьку міську громаду, яка виділяла кошти на FPV-дрони. Сайт "Є" та ХМ-інсайт писали про акцію, яку організовували мешканці в Старокостянтинові, щоб місцева влада витрачала бюджетні кошти на Збройні сили України. Після того сайт "Є" також писав про те, що Старокостянтинівська міська рада все ж таки закупила обладнання для протиповітряної оборони.

Два видання, ХМ-інсайт та Поділля News, не забули й розповісти про відрядження одного з керівників Хмельницької обласної військової адміністрації до США. Схожість матеріалів може свідчити про те, що ці матеріали були опубліковані як висвітлення діяльності обласної влади за бюджетні кошти.

До прикладу, vsim.ua писало, що в Хмельницькій області 2 400 безробітних, і про те, які є вакансії, а також про те, що в Хмельницькому змінять оператора е-квитка. Поряд з тим сайт "Є" також писав про вдосконалення системи електронних квитків в обласному центрі та про ринок праці на Хмельниччині, а також про те, де не буде електрики, та про те, які закупівлі проведено. ХМ-інсайт писав про прорив водогону, виявлені порушення прав підопічних евакуйованого на Хмельниччину психоневрологічного інтернату та про те, що Хмельниччина лідирує з дерусифікації вулиць.

Якщо дивитись у розрізі медій, то найбільше про ці питання писало vsim.ua. Йдеться про 25 матеріалів. "Поділля News" мало 18 матеріалів, і два видання мали по 17 таких новин – сайт "Є" та Незалежний громадський портал. Найменше, а це 12 новин цього спрямування, розмістив у себе ХМ-інсайт.

Соціальні наслідки війни

Левову частину контенту, який поширюють найпопулярніші медіа регіону, займають новини про соціальні наслідки війни. Йдеться про прощання із захисниками, нагородження Героїв та членів їхніх родин. Відсоток цих новин становить понад 15%, або ж це 46 новин у стрічці.

Того тижня всі медіа писали про прощання з полковником Володимиром Возним у Кам’янці-Подільському та про те, що членам сімей загиблих Героїв на Хмельниччині вручили державні нагороди.

Культура та спорт

15 новин, або 5% у новинах місцевого чи регіонального значення, займають новини про культуру та спорт. Найбільше новин у моніторинговий період розмістив сайт "Є". Це пов’язане з тим, що саме це медіа регіонально висвітлює спортивні події. Цього тижня видання писало про футболволейбол та спортивну гімнастику. Поряд з тим vsim.ua три новини присвятив культурі, а саме писав про 30-метровий "мурал єдності", відкриття етномузею-скансена та про новий проєкт "Плоскирівська майстерня".

Волонтерство, війна та бойові дії

Ця тема втратила в новинних стрічках свої позиції в порівнянні з липнем цього року. Загалом за моніторинговий період у місцевих новинах на цю тематику було лише 10 матеріалів, або ж лише 3% новин. Водночас трішки активніше медіа висвітлюють питання волонтерських ініціатив. За тиждень це було 14 новин, або ж 4,6% новин. Серед них три матеріали розміщено на сайті "Є", чотири –  на "Поділля News" та шість на – ХМ-інсайт. Лише один матеріал про волонтера з Хмельницького, який рятує транспорт для військових, розмістив vsim.ua.

Найменше – про медицину

Найменше в моніторинговий період медіа писали про здоров’я та медицину. Це лише вісім новин за п'ять днів, під час яких проводився моніторинг. І жодної новини медіа Хмельниччини не розмістили щодо прав людини та про вразливі категорії населення. Це, звичайно, може бути просто збіг обставин, однак ця тенденція видається трохи дивною, адже правові питання та питання вразливих категорій громадян завжди є актуальними.

Інше в новинах

Серед новин, що були зараховані до цієї категорії, загалом 23 новини, або ж 7,5% новин. Це новини про погоду, освіту, релігійні питання. Про погоду регулярно пишуть сайт "Є" та "Поділля News", а от про освіту – всі медіа, які потрапили під моніторинг.

Замість висновків

Проведений моніторинг продемонстрував, що новини на кримінальну тематику і надзвичайні події займають левову частку новинної стрічки в регіональних онлайн-медіа Хмельниччини. Також активно медійники висвітлюють питання місцевої політики. Поряд з тим актуальність у висвітленні втратили питання медицини та здоров’я. Водночас упала зацікавленість медійників щодо питань висвітлення війни та бойових дій.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!