ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримінальна медійна хроніка: які злочини стосовно рівненських журналістів розслідують правоохоронці

26.01.2024, 10:00
Ганна Калаур

У 2023-му в Рівному відбулося кілька випадків погроз життю і перешкоджань рівненським медійникам. Залякування в соцмережах, підпали авто і будинку, похоронний вінок з “подяками” від читачів під дверима і зрештою гучне затримання підозрюваного, який підписав цей вінок, – про ці справи повідомляли медіа країни. Кількість таких злочинів, скоєних щодо журналістів, зросла в порівнянні з 2022 роком, який був спокійнішим у контексті кримінальної хроніки щодо журналістів. На жаль, тенденція тиску на журналістів українських ЗМІ, особливо викривачів корупції, спостерігається й надалі, тож медійна спільнота закликає владу відреагувати належним чином на переслідування і перешкоджання.   

У цьому матеріалі ми згадаємо, які злочини стосовно журналістів вчинялися минулого року, зануримось у ці історії і зʼясуємо, як проходять розслідування.

Головне управління Національної поліції в Рівненській області у відповідь на запит ІМІ повідомило про п'ять прийнятих заяв щодо злочинів, скоєних стосовно журналістів у 2023 році, за якими проводяться розслідування. Натомість Рівненська окружна прокуратура розповіла про шість таких заяв. У відповідях правоохоронних органів здебільшого повідомляють про ті самі кримінальні справи, щоправда правоохоронні органи розповіли про розслідування, які їм підслідні. Так, наприклад, прокуратура повідомила тільки про заяви, прийняті Рівненською районною поліцією, а поліція – про заяви, які приймали в усій області. 

Погрози “шаріївця” і приховування інформації міською радою

Наприкінці листопада рівненський оператор Ельдар Магомедов, якого пов’язують з осередком партії Шарія в Рівному, надіслав повідомлення з непрямими погрозами головному редактору “Четвертої влади” Володимиру Торбічу. 

Листування Ельдара Магомедова і Володимира Торбіча. Скриншот з фейсбуку Володимира Торбіча

У цих повідомленнях Магомедов пише Торбічу: “Ти ж, напевно, в курсі, що “земля кругла”; “Всьому свій час, і для всіх свої нагоди – твоя попереду”. Ці слова Магомедова Володимир сприйняв як погрози. Також Магомедов згадує фото з його зображенням, яке, на його думку, зробив Володимир Торбіч і опублікував у коментарях у фейсбуці. 

Це фото є підтвердженням того, що Ельдар Магомедов був присутній на похороні загиблого на фронті військового і головреда “Горинь інфо” Тараса Давидюка 8 листопада 2023 року в Рівному. Володимир Торбіч опублікував його в коментарях у фейсбуці. 

Ельдар Магомедов (стоїть з паличкою) під час прощальної церемонії з Тарасом Давидюком. Фото з фейсбуку Володимира Торбіча

Поява Магомедова на церемонії прощання обурила багатьох рівнян, адже його вважають одним із “шаріївців”, причетних до нападу на Тараса Давидюка напередодні парламентських виборів 2019 року. Тоді Тарас Давидюк писав, що на нього напали “тітушки з ватної московської партії Шарія”. Внаслідок нападу Тарас отримав хімічні опіки. Він звертався до лікарні й подав заяву в поліцію, однак нападників так і не знайшли.

Власне, сам Ельдар Магомедов стверджує, що не має стосунку до осередку партії Шарія в Рівному. Водночас свою роль у партії він описує так: “Я надавав їм послуги як журналіст, як піар-агент, людина, яка несла в маси, розкручував це”. 


Ельдар Магомедов на відкритті офісу партії Шарія в Рівному у 2019 році. Фото – Типове Рівне

Про погрози Магомедова стало відомо з допису Володимира Торбіча у фейсбуці. ІМІ зробив про цей випадок публікацію, на яку відреагувала поліція.

Як повідомляє “Четверта влада”, 29 листопада 2023 року до чергової частини Рівненського районного управління поліції надійшов рапорт від начальниці відділу комунікації Головного управління Нацполіції Рівненщини Марії Юстицької. 

У рапорті сказано, що поліцейська під час моніторингу сайту “Четвертої влади” (який розмістив публікацію ІМІ. – Ред.) натрапила на публікацію “Рівненський “шаріївець” погрожував головреду “Четвертої влади”. Того ж дня поліцейські внесли заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань про ймовірне кримінальне правопорушення за частиною першою статті 345-1 Кримінального кодексу України – погроза вбивством, насильством щодо журналіста у зв’язку з веденням цим журналістом законної професійної діяльності. Максимальне покарання за такий злочин – позбавлення волі на строк до трьох років.

На початку січня 2024 року головний редактор “Четвертої влади” Володимир Торбіч на виклик слідчої ходив до райвідділу поліції давати свідчення.

Головред “Четвертої влади” Володимир Торбіч ходив на допит слідчої в справі про погрози Магомедова. Фото – “Четверта влада” 

“Мене допитала слідча про обставини справи. Сам заяву я не писав, бо не вірю, що за ці завуальовані погрози Магомедова притягнуть до криміналу. Він як гопник – багатьом погрожує і багатьох намагається залякати, але сам нічого не вартий. Якби я зважав на погрози таких, як Ельдар, то мені потрібно було б чимось іншим займатися, а не журналістикою”, – сказав Володимир Торбіч.

Наразі поліцейські збираються провести лінгвістичну експертизу висловлювань Ельдара Магомедова, який продовжував надсилати повідомлення з погрозами й після оприлюднення листування. “Четверта влада” наводить приклади таких повідомлень: “Ти де зараз знаходишся? Давай я під’їду, поговоримо. Чи ти мене боїшся?) Чи ти балабол? Ну тоді чекай і готуйся)”.

Також у відповідь на запит ІМІ Рівненська окружна прокуратура повідомила, що триває розслідування кримінального провадження від грудня 2022 року за фактом перешкоджання веденню Володимиром Торбічем законної професійної діяльності. 

Йдеться про випадок, коли посадовці Рівненської міської ради не надали на запит Володимира Торбіча інформацію про те, які особи отримували в Рівному службове житло. Міська рада відмовилася надавати дані, посилаючись на дію воєнного стану. “Мовляв, у цей час може бути “обмежено право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію”, – коментує відповідь Рівнеради “Четверта влада”. На відмові – підпис тодішнього мера Олександра Третяка, тому відповідальність за перешкоджання насамперед на ньому. Цікаво, що розслідувати цей випадок поліцію зобов’язав суд. 

Похоронний вінок і підпал авто журналіста

Найгучніші кримінальні події, пов’язані з журналістами, відбулися влітку 2023 року. Вночі з 14 на 15 червня невідомі підпалили автомобіль рівненського медійника Влада Ісаєва. Він повідомив про це у своєму фейсбуці, пов’язавши підпал з журналістською діяльністю. “Я все свідоме життя в журналістиці – критичній журналістиці. Тому єдина версія нічного підпалу мого авто – моя професійна діяльність, якої хтось дуже боїться. І цей “хтось” настільки боязливий, що йому навіть забракло духу висловити мені в очі своє “фе”. Тож він тупо підпалив автомобіль”, – написав Ісаєв. 

Автівка Влада Ісаєва після підпалу. Фото: ГУНП у Рівненській області 

Влад Ісаєв – колишній журналіст видання “Рівне вечірнє”, вперше він зіткнувся з погрозами ще журналістом цього ЗМІ у 2007 році. У минулому Ісаєв також був головредом сайту “Press-Центр” (який давно припинив роботу. – Ред.). Як з’ясувала “Четверта влада”, Влад Ісаєв також створив анонімний телеграм-канал “Штірліц”, який з 2019 року публікує “сенсаційну” інформацію з-за лаштунків політичного життя Рівного, без вказання авторства і без дотримання журналістських стандартів. 

Як зазначається в судових документах, справу про підпал авто поліцейські ідентифікували як журналістську через наявність в Ісаєва журналістського посвідчення ТОВ “Західний аргумент”. До речі, таке медіа зараз не веде активної діяльності, а його сайт припинив роботу. Після підпалу Ісаєв коментував ІМІ, що не знає, з якими матеріалами може бути пов’язаний інцидент. 

Найяскравішим доказом нещодавніх журналістських матеріалів Влада Ісаєва є його публікація на сайті “Рівне вечірнє”. Наприкінці червня, незадовго після підпалу авто, медіа опублікувало доволі резонансну статтю його авторства про погрози ексдепутата Рівнеради й забудовника Василя Немеша рівненській сім’ї, яка придбала в нього квартиру. 

На цьому кримінальні події довкола журналіста не завершилися. Вранці 3 липня 2023 року Влад Ісаєв виявив похоронний вінок біля дверей своєї квартири. На вінку була стрічка з написом “Вічна пам’ять” та “Ісаєву від вдячних читачів”. 

Фото – фейсбук Владислава Ісаєва

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом погроз журналісту у зв’язку з веденням ним законної професійної діяльності. У відповіді на запит ІМІ поліція повідомила, що розслідування підпалу авто і погроз були об’єднані в одну кримінальну справу. 14 грудня 2023 року поліція заявила, що вдалося встановити особу, причетну до скоєння злочину. 

Із судової ухвали відомо, що підозрюваний родом із села Суськ Ківерцівського району Волинської області, працює охоронцем. За версією слідства, не пізніше ніж 2 липня 2023 року він вступив у попередню змову з групою невстановлених осіб. Ввечері 2 липня він власноруч виконав напис на стрічці до поховального вінка, а о третій ночі передав вінок невстановленій особі, яка, власне, і доставила його до квартири Ісаєва. 

19 грудня 2023 року підозрюваного помістили до слідчого ізолятора, де він перебуватиме принаймні до 14 лютого 2024 року. Наразі поліція продовжує розслідування і встановлює замовників злочинів. Влад Ісаєв не розповідав журналістам, зокрема й ІМІ, деталі розслідування, лише висловив сподівання, що вдасться встановити замовника.

Підпал будинку журналіста в Костополі 

16 червня 2023 року ексредактор газети “Віче Костопільщини”, письменник та засновник відомої в Костополі фейсбук-спільноти Олександр Намозов повідомив про підпал свого будинку. Нині журналіст перебуває на пенсії, однак він є членом Національної спілки журналістів. Він вважає підпал замахом на його життя і пов’язує його зі своєю діяльністю – публікаціями критичних дописів про місцеву владу у його фейсбук-спільноті. 

“Цілком упевнений, що знаю замовників замаху – це представники вищого керівництва Костопільської міської ради. Хто – не важко здогадатись”, – написав Намозов на своїй сторінці у фейсбуці. 

Наслідки підпалу будинку журналіста. Фото – Поліція Рівненської області 

“Упродовж трьох років я постійно їх (місцеву владу. – Ред.) критикую за безгосподарність, за розкрадання коштів громади. Публікую критичні матеріали в моїй групі “Наш Костопіль”. Вчора вийшло два. Мабуть, у хлопців здали нерви та вирішили зі мною закінчити. Я більше критикую владу, ніж хвалю. Вони знають, що мене залякати неможливо”, – розповів Олександр Намозов у коментарі Суспільному.

У відповіді Костопільської міської ради з посиланням на виконувача обов’язків міського голови Давида Дідуха Суспільному повідомили: “Є правоохоронні органи, які повинні провести розслідування і дати оцінку даній події. Звинувачення будь-які, будь-кого, в тому числі й представників влади, виглядають як наклеп, що вже неодноразово цей громадянин практикував у своїх публікаціях”.

За словами журналіста, перед нападом злочинці застосували електрошокери до собак, через що тварини деякий час були паралізовані. Каже, будинок підпалили вночі, коли він перебував у ньому. Чоловік вчасно помітив пожежу і встиг залишити приміщення.

“Добре працювала поліція та ДСНС. Вони мені сказали: “Якби ти спав, через 5–10 хвилин ти б задихнувся чадним газом”, – розповів Олександр Суспільному.

Поліцейські фіксують наслідки підпалу будинку журналіста. Фото – Поліція Рівненської області 

У відповіді на запит ІМІ Головне управління Національної поліції України повідомило, що 16 червня 2023 року було відкрите кримінальне провадження за фактом умисного пошкодження майна журналіста шляхом підпалу. Справу розслідує поліція Костополя. Максимальне покарання за цей злочин передбачає позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років. Наразі жодних відомостей про перебіг розслідування правоохоронці не повідомили. Інформації про справу немає і в Судовому реєстрі. 

Олександр Намозов у коментарі ІМІ розповів, що не задоволений розслідуванням правоохоронців, зокрема й тому, що вони доклали зусиль, щоб перевірити, чи журналіст сам не підпалив свій будинок. “Якщо коротко, то ніяк не просувається (розслідування. – Ред.). Я особисто пройшов детектор брехні, а от людей, яких я підозрюю в замовленні, чомусь туди не покликали. І якщо костопільські поліцейські хоча б працювали, то робота рівненських фахівців була спрямована лише на одне – зробити з мене винного, що їм, на їхній жаль, не вдалось”, – розповів журналіст.

Інші справи 

З відповіді на наш запит від Рівненської окружної прокуратури ми дізналися про кримінальне провадження за фактом перешкоджання з боку службових осіб Рівненського обласного водоканалу Сергію Мулявку. Ми з’ясували, що цей чоловік є керівником рівненського підрозділу ГО “Конституційно-правовий конгрес” і має посвідчення журналіста ТОВ “ІА “КПК ІНФО”. Зауважимо, що ми не знайшли публікацій такого журналіста в мережі, а також фактів, які б свідчили про його журналістську діяльність. У коментарі ІМІ Сергій Мулявко розповів, що його медійна діяльність полягає в публікації контенту у фейсбуці, де він поширює відео з власними юридичними консультаціями. 

За словами Сергія Мулявка, він неодноразово звертався із запитами до Рівненського обласного водоканалу, щоб з’ясувати причини затоплення сховища в багатоквартирному будинку, в якому, власне, він сам проживає. “Я вимагав зустрічі з виконувачем обов’язків (керівника водоканалу. – Ред.), вимагав, щоб воду відкачали, щоб провели комісію. На мої письмові запити ніхто не реагував. Прийшов я на третій раз сам, знову не міг, грубо кажучи, домогтися правди, показав посвідчення журналіста КПК, дістав свій телефон, почав знімати”, – розповів Сергій Мулявко в коментарі ІМІ. 

Зі слів Мулявка, з ним спілкувалися двоє працівників Державної служби охорони й троє охоронців водоканалу. “Начальник служби безпеки водоканалу забирає в мене телефон, працівники Державної служби охорони забирають у мене посвідчення. Я їм намагався пояснити, що це злочин, що вони будуть покарані, ніхто не відреагував”, – описує ті події Сергій. 

Після інциденту Сергій Мулявко звернувся із заявами про скоєння злочинів щодо нього: перешкоджання і пограбування. Викрадені речі йому повернули через шість днів поліцейські. За однією з цих заяв 12 січня 2023 року поліція відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналісту. Однак, як ми дізналися з відповіді на запит прокуратури, наразі провадження закрито “у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення”. Сергій Мулявко розповів у коментарі ІМІ, що не висвітлював цього інциденту, але судився з працівниками водоканалу через цю подію. 

Ще одне кримінальне провадження за фактом перешкоджання веденню журналістом законної професійної діяльності поліція відкрила у квітні 2023 року. Йдеться про перешкоджання журналістці ITV media group Дарині Солодовник. Деталі цього випадку перешкоджань наразі невідомі, адже ІМІ не вдалося поспілкуватися з журналісткою. Відомо лише, що розслідування триває. 

Також, за інформацією Рівненської окружної прокуратури, триває досудове розслідування в трьох кримінальних провадженнях, відкритих ще у 2015–2016 роках: за фактом підпалу автомобіля журналіста телеканалу “Ритм” та інтернет-порталу “ЧаРівне” (і водночас депутата міської ради, який нині служить у ЗСУ) Олександра Курсика (справа від 2016 року); за фактом підпалу автомобіля журналіста ГО “Дорожній контроль” Сергія Зейналова (2015 р.) та за фактом підпалу автомобіля активіста руху “Рівне без Хомка”, журналіста “Рівненської правди” Романа Мартина (2015 р.).

Ганна Калаур, регіональна представниця ІМІ в Рівненській області

Liked the article?
Help us be even more cool!