ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Слідство триває, або Як звітує полтавська поліція про порушення прав журналістів

03.08.2016, 17:52

Станом на початок серпня 2016 року в Полтаві розслідують 5 справ, у яких фігурують журналісти. Більшість із них – з припискою «триває досудове розслідування», а про хід розслідування правоохоронці дають сухі відписки з мінімумом інформації, - пише регіональна представниця ІМІ в Полтавській області Надія Труш на сайті "Коло".

Спостерігається певна млявість у тому, як проходить розслідування справ, де фігурують журналісти. По суті, така тенденція практично не змінилася з минулого року, за винятком статистики. Якщо 2015-го йшлося про 7 справ щодо порушень прав журналістів, то цьогоріч розслідують всього 3 справи за фактом порушення професійних прав представників медіа. Інші дві справи розслідують за фактом доведення до самогубства.

Ігнорування або загрібання жару чужими руками

Тенденція, коли журналісти не звертаються до поліції з повідомленнями про порушення їхніх професійних прав, практично не змінилася з минулого року. Причини відмови звертатися до поліції, які часто чую від медійників, як мінімум дивують: «А що зробить поліція?», «Невже хтось покараний за ненадання відповіді на запит?», «І що це змінить?», «Нащо мені потрібна «волокита» з поліцією?». Хоча з’явилося новеньке «Хочеш – подавай заяву» (о, прекрасне полтавське вміння/бажання загрібати жар чужими руками :) ).

Трохи статистики

Протягом липня 2016 року зафіксовано три випадки порушень прав журналістів (це ті, про які відомо). Два факти – це фізична агресія, ще один – перешкоджання доступу до інформації. Стосовно жодного із них представники ЗМІ до поліції не зверталися. Справедливості заради варто зазначити, що стосовно одного із фактів порушення звертатися до поліції із відповідною заявою чи скаргою до інших установ потреби не виявилося, після розголосу у ЗМІ запитувану журналісткою інформацію надали буквально ж наступного дня.

Що каже поліція

З травня цього року полтавська поліція розслідує загибель журналіста «Громадського ТБ. Полтава» Анатолія Мележика за статтею «доведення до самогубства». Досі триває досудове слідство – коротко заявляють у поліції, не даючи буквально ані крихти подробиць про хід справи.

Без особливих змін залишилася ситуація щодо погроз журналісту ГО «Останній Бастіон» Сергію Нагорному з боку екс-депутата Полтавської міськради Сергія Чередніченка. Цитую відповідь, яку отримала від заступника начальника СУ ГУНП в Полтавській області Світлани Яцун: «27.04.2016 до чергової частини зі служби 102 надійшло повідомлення від Сікалова Геннадія Анатолійовича, про те, що на сесії Полтавської міської ради журналісту «Останнього бастіону» Нагорному Сергію погрожують. Заява зареєстрована в журналі єдиного обліку заяв та повідомлення Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області. За результатами вивчення матеріалу ЖЄО це звернення висновком списане до справи Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області.

Швидше за все, журналіст отримає якусь відписку про проведену профілактичну бесіду, на кшталт ситуації з журналістом полтавського видання «Коло» Андрієм Івановим, якому перешкоджав Ігор Верига, начальник управління звернень громадян Полтавського міськвиконкому.

Така сама відповідь стосується й розслідування за фактом анонімних листів із погрозами на адресу журналістки філії Національної телекомпанії України «Полтавська регіональна дирекція «Лтава» Олені НикифоренкоЖурналістка отримала три листа із погрозами, а от у поліції чомусь офіційно фігурує нібито одне повідомлення: «20.05.2016 близько 14.00 до Полтавського ВП за телефоном «102» з мобільного телефону надійшло повідомлення від Никифоренко Олени Миколаївни, заступника директора ТВОХРПІТ філії НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «Лтава»,за фактом отримання листа з погрозами. Зазначений факт зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, за ознаками злочину, передбаченого ст. 129 ч.1 КК України. Триває досудове розслідування».

Дві інші резонансні справи закрили. Одна стосується розслідування спроби суїциду, який нібито намагався скоїти Євген Лопушинський, директор філії НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «Лтава». Далі цитую відповідь поліції: «28.04.2016 до Полтавського ВП надійшло повідомлення про те, що Лопушинський Євгеній Романович, 27.02.1984 р.н. за місцем свого мешкання самостійно наніс собі ножове поранення в область серця. Зазначений факт внесено до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.120 КК України. 30.06.2016 винесено постанову про закриття вказаного кримінального провадження».

Сам же Лопушинський відмовився свідчити поліції про ножові поранення. Крім того, пішов із посади, обіцяної раніше прес-конференції, на якій збирався пояснити причину свого поранення, не провів.

Розслідування за фактом нападу голови Карлівської міськради на журналістку телекомпанії «Медіа-Центр «Терра» Тетяну Коломієць також закрили. Далі – відповідь поліції: «У січні 2016 року в м. Карлівка журналісту «Медіа-Центр» «Терра» Тетяні Коломієць пошкодили камеру та кріплення штатив. 26.02.2016 року до чергової частини Карлівського ВП ГУНП в Полтавській області через секретаріат з Кобеляцької місцевої прокуратури надійшли матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР по факту перешкоджання професійній діяльності журналісту за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України. 15.06.2016 винесено постанову про закриття кримінального провадження (п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України). Справу закрили через відсутність складу кримінального правопорушення.

Тут мав би бути висновок

Фактів перешкоджань журналістам насправді більше, аніж подається у офіційній статистиці. Річ у тому, що медійники чи то соромляться піднімати галас через перешкоджання їх професійній діяльності, чи то робити це заважає елементарна лінь і байдужість до самих себе.

Текст: Надія Труш, регіональна представниця ІМІ в Полтавській області, для сайту "Коло".

На фото: Сергій Нагорний

Liked the article?
Help us be even more cool!