ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хто впливає на ЗМІ Луганщини?

26.04.2017, 17:33

ЗМІ Ландіків

Луганський телеканал “Ірта” на своєму сайті не має даних про структуру власності. За даними держреєстру юридичних осіб, засновниками ТОВ “Незалежна телерадіокомпанія “Ірта” є Роман Володимирович та Володимир Іванович Ландіки.

На сайті каналу розміщені посилання на однойменне інформаційне агентство “Ірта-fax”, а також газету “Вечірній Луганськ” та радіо “Люкс ФМ”. А в описі компанії вказано, що ці медіа об’єднані у холдинг “Ірта”.

Ландіки — вихідці з “Партії регіонів”, які зараз дещо змінили свою позицію. Приміром, Володимир Ландік — екс-нардеп від ПР, після Євромайдану виступав у ЗМІ з критикою лідера регіоналів Олександра Єфремова.

ЗМІ з орбіти Дунаєва

Телерадіокомпанія “Акцент” наполовину є муніципальним каналом. Під час боїв за Лисичанськ (Луганщина) ТРК була захоплена сепаратистами, і згодом звільнена.

Засновником телекомпанії у держреєстрі вказані Лисичанська міська рада та ТОВ “Енергетична інвестиційна компанія”. Кінцевим власником вказана Наконечна Світлана Іванівна. Телеканал пов’язують із впливом народного депутата від “Опозиційного блоку” Сергія Дунаєва. І це опосередковано можна простежити у структурі власності компаній, що входять до структури телеканалу.

ТОВ “Енергетична інвестиційна компанія” має у складі засновників страхову компанію “Олві” та ТОВ “Лізинг інвест”. ТОВ “Олві” заснована Сергієм та Артемом Дунаєвими, а також Світланою Наконечною, що є кінцевим бенефіціаром “Акценту”. ТОВ “Лізинг інвест” має серед засновників СК “Олві” та Артема Дунаєва.

До медійного кошика Сергія Дунаєва також включають сайт “Первая полоса” (1polosa.net). Cайт можна назвати онлайн-представництвом каналу “Акцент”, оскільки тут розміщені сюжети його виробництва. Доменне ім’я сайту зареєстроване за Мариною Богдановою, із адресою у Лисичанську (Свердлова, 349). За даними відкритих джерел, людина з таким ім’ям працювала на телеканалі “Акцент”. А за відповідною адресою також зареєстровані канал “Акцент” та компанії, що мають до нього відношення.

Державні та муніципальні ЗМІ

Радіо “Пульс” та канал “ЛОТ” є представництвами регіональної філії ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України”. Керівником телеканалу “ЛОТ” Андрій Шаповал став під час перебування на посаді голови Луганської ОДА Геннадія Москаля.

Дві газети, що, за даними регіонального представника ІМІ, єдині є помітними на ринку і регулярно виходять: “Сєвєродонецькі вісті” та “Вісник Луганщини”. Перша заснована Сєвєродонецькою міською радою, редакція є комунальним підприємством. Друга заснована департаментом масових комунікацій Луганської обласної державної адміністрації.

Когорта провладних ЗМІ

Онлайн-видання “Трибун” (tribun.com.ua)  має офіційну реєстрацію у системі друкованих ЗМІ. Засновниками видання вказані Колосов Олег Сергійович, Алєпов Андрій Георгійович та Денищенко Денис Вікторович. Останній на місцевих виборах 2015 року очолював передвиборчий штаб місцевого осередку партії “Блок Петра Порошенка — Солідарність”, а також свого часу очолював прес-службу Луганської ОДА. Зараз на сайті Луганської адміністрації вказано, що Денис Денищенко очолює департамент зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності. Олег Колосов у 2012 році був довіреною особою кандидата Дениса Денищенка на виборах народних депутатів. Тоді Денищенко балотувався по округу від “Народного фронту”.

У відповідь на запит ІМІ “Трибун” вказали своїм одноосібним власником Денищенко Дениса Вікторовича, зазначивши, що він є головою громадської організації “Трибун” та депутатом Рубіжанської міської ради (від БПП).

“Паралель-медіа” (paralel-media.com.ua) пов’язують із екс-керівником Служби автомобільних доріг у Луганській області Вадимом Данієляном. Офіс редакції розташовувався у офісі Данієдяна. У січні 2017 року Данієлян призначений заступником голови Луганської ОДА.

“Сереводонецкие страсти” (prav-da.com.ua) пов'язують з депутатом Сєвєродонецької міськради від “Блоку Петра Порошенка” Сергієм Самарським. За даними держреєстру друкованих ЗМІ, на Луганщині зареєстроване видання “Прав-Да!”, а його засновником вказаний Самарський Сергій Вікторович. Нині він є депутатом Сєвєродонецької міськради від БПП.

Журналісти, активісти і медіабізнес

Сайт “Сегодня в Северодонецке” (svsever.lg.ua) пов’язують із головою Луганського осередку ГО “Комітет виборців України” Олексієм Свєтіковим. У відповіді на запит ІМІ редакція це підтвердила, вказавши Свєтікова власником видання. Він також є редактором сайту.

Сайт “Мой город” (sever.lg.ua) заснували місцеві журналісти. За даними реєстру друкованих ЗМІ, інтернет-газета “Мой город. Северодонецк” зареєстрована у 2010 році, а її засновником є ГО “Центр креативних технологій м. Сєвєродонецька”. Засновником ГО у реєстрі вказаний Максим Вергун. Тетяна Вергун — відома журналістка, є редакторкою сайту.

Сайт міста Сєвєродонецька (06452.com.ua) належить до мережі City Sites. Компанія, заснована у Маріуполі, там же розташований головний офіс мережі. Власником компанії вказують Федора Жукова, керує мережею Євген Явтушенко.

Найбільш загадковий сайт — “Луганський радар”. За даними платформи Imena.ua, домен сайту зареєстрований хостинговою компанією з московськими контактами у 2013 році (такий же час заснування вказаний на сайті “Луганський радар”). Знайти дані про редакцію на самому сайті не вдалося. Один із розділів сайту присвячений проекту “Медіавакцина”. Цей проект реалізовано  ГО “Інформаційно-аналітичний центр “Дайджести та Аналітика”  за підтримки фонду “Східна Європа”. ГО заснована Вадимом Хомахою та Євгенією Кубах. Ця організація у 2015 робила аналітичну доповідь про перспективи окупованого Донбасу. Втім, сказати, що ця ГО має безпосередню участь в роботі сайту, достатніх підстав немає.

Медіаландшафт Луганщини виглядає дуже побитим війною — медіаринок досить небагатий, стрічки новин, порівняно з іншими регіонами, виглядають слабкими. Втім, можна побачити, що в медіавласності присутній певний плюралізм. Хоча він і проявляється у контролі над ЗМІ різними політичними групами: частково тут зберігають вплив представники попередньої влади, набирають обертів і представники нової владної команди. Проте також до впливових ЗМІ належать видання, що не мають вираженої політичної належності і засновані професійними журналістами.

 

Підготувала Зоя Красовська, Інститут масової інформації

Матеріал підготовано за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!