ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Євген Магда: "Медіа – це вогнепальна зброя для гібридної війни"

14.09.2015, 12:04

Євген Магда – історик, політичний експерт, журналіст, автор книги  «Гібридна війна: вижити  і перемогти». Виступ відбувся в Українському католицькому університеті у рамках проведення «Форуму видавців» у Львові. Записала студентка УКУ Олена Зашко.

Сьогодні ми живемо у той час, коли медіа – це вогнепальна зброя для гібридної війни. Без ЗМІ цього протистояння в Україні могло б і не бути.  Важливий компонент російської агресії – це боротьба з вірою в Україну. В Росії, як на мене, є державно-приватне партнерство у забезпеченні інтересів російської державної, імперської ідеологій, ідеології створення держави, якою її бачить Володимир Путін та його оточення. Медіа, які транслюють думку влади, є основними в Росії. За різними соціологічними  дослідженнями бачимо, що більшості росіян це подобається. Якщо промоніторити російські медіа, то можна побачити, що там існує практично повна монополія на висловлення своєї точки зору. Так, у Росії є «Эхо Москвы», «Colta.ru». Але якщо проаналізувати їхнє місце на російському медіаринку, то виявиться, що таких видань зовсім мало. Головна мета Росії –  залякати українців, позбавити їх віри у можливість самостійно створювати незалежну українську державу.

Росія: Україна – держава, яка не відбулася

Маніпулювання думками у Росії по відношенні до України триває вже давно. Ще з часів Помаранчевої революції на російському телебаченні транслювали сюжети про пустий Майдан, придумували версії щодо отруєння Ющенка. Починаючи з 2005 року, росіяни активно говорили про Україну як державу, що не відбулася. Основним адресатом цієї тези є не російські громадяни, а весь світ. На мою думку, є три напрями, які реалізовують російські медіа в інформаційному просторі. Перший – це підтримання відповідної температури суспільства в середині Російської Федерації. Другий момент – агресія проти України. Яскравий приклад тому – події навесні 2014 у Криму. Тоді «РИА Новости» та «ИТАР ТАСС» (державні інформаційні агенції) почали розповсюджувати фейк про те, що флагман українських військово-морських сил «Гетьман Сагайдачний» підняв російський андріївський прапор і прямує до Севастополя. Цю інформацію підхопили більшість інформаційних агенцій та почали активно розшарювати. Третій напрям – інформаційна агресія в західному світі. Росія витрачає на функціонування «Russia Today» та супутникові медіа сотні мільйонів доларів. Російські німецькомовні, турецькомовні та інші медіа створюються з метою, щоб позиція російської влади була помітною у світі. В України такої можливості немає.

Головне завдання Росії – знищити конкурента, яким є Україна

Я спостерігав за тим, як російські ЗМІ висвітлювали події навколо Іловайська, Дебальцевого, на початку червня цього року навколо Мар’їнки. Скрізь я помітив однаковий алгоритм. Спочатку за допомогою так званих спецпропагандистів створюється думка, що Україна зазнає поразки. Далі додаються численні підтвердження цьому – полонені, вбиті, трофеї, свідчення полонених. Тобто створюється інформаційний шум, який дозволяє говорити про наявність певних підстав для цієї поразки. Другий крок – це поширення ідей про те, що наших хлопців зраджують, що на фронті все погано, що Росія скоро дійде до Києва. Чому це відбувається? Через те, що Росія швидше, ніж українці та західні політики, відчула потенціал України і те, що вона може бути її потужним конкурентом. Чому? По-перше, обсяг. Україна є однією із найбільших країн у Європі. По-друге, військовий потенціал, економічні перспективи.

Чи спроможна українська держава ефективно протистояти російському впливу? Думаю, що ні. Я досить скептично ставлюся практично до всього, що робить Міністерство інформаційної політики. Ті ресурси, які у нього є, не відповідають завданням сьогоднішнього дня. Насправді, досить часто в інформаційному просторі йде ставка на партизанські дії людей, які розуміють, що треба щось робити і якось інформувати. Прикладом є «Stop fake». Чи покине нас Російська Федерація? Я думаю, що ні. Чи зацікавлений Захід у розпаді Росії? Також ні. І з тієї причини, що там великий арсенал зброї, багато об’єктів, які можуть стати причиною техногенної катастрофи.

Завдання українців – говорити про свої перемоги

Чіткого початку гібридної війни в Україні немає. Говорити про час її активізації можна лише аналізуючи російський медіаринок. Коли вона закінчиться – невідомо. Росія намагається будувати схему,  де вона є метрополією. Нам треба говорити про власні перемоги, які були, і героїчні образи, які існують. Потрібно створювати в придатній для масового споживання формі певні інформаційні продукти - комікси, інформаційні віруси, різні ролики.

Чи повинні медіа говорити мовою ненависті? Як на мене, нам дуже складно уникнути інерції використання термінів, які кидаються в інформаційний простір і які ми часто підхоплюємо проти власної волі.  В епоху поширення соціальних мереж я раджу бути скептиком. Перед тим, як поширити якийсь пост у фейсбуці, необхідно проаналізувати написане. Зараз у нас йде незвична війна, адже у нас є розуміння того, що третя світова війна закінчиться без переможців. Вона просто може завершитися без планети Земля. В цій війні нам треба знайти самих себе і Україну, для якої варто жити, працювати, розвиватися.

Текст: Олена Зашко, УКУ

Фото: Петро Ткачишин

Liked the article?
Help us be even more cool!