ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Червоний Хрест вирішив не призупиняти членство російської філії попри зв'язки з Кремлем

30.04.2024, 13:00
Скриншот видаленого зображення, на якому співробітники Російського Червоного Хреста позують з автоматами Калашнікова на мілітаристському заході для дітей. Фото – "Боевое братство"

Міжнародний комітет Червоного Хреста вирішив не призупиняти членство Російського Червоного Хреста (РЧХ) в організації попри можливі порушення правил нейтральності, виявлені низкою міжнародних медіа, повідомляє The Guardian.

Розслідування медіа показало, що російська організація, ймовірно, припустилася численних порушень статуту Червоного Хреста з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року. 

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста й Червоного Півмісяця (загальний орган, що об’єднує національні товариства) уповноважена призупиняти членство організацій, що порушують принципи нейтральності й незалежності. Торік цю санкцію запровадили щодо білоруської філії.

Втім, провівши чотириденне засідання в Женеві, керівництво МКЧХ вирішило не призупиняти членство РЧХ, а лише створити наглядовий орган і закликати РЧХ “опрацювати виявлені виклики й заявлені порушення” доброчесності.

Це рішення розкритикували українські посадовці як слабку реакцію на серйозні звинувачення. “МКЧХ став захисником РЧХ, а відтак і російської агресії проти України”, – заявив український омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець.

Розслідування, оприлюднене в березні групою медіа, включно з Guardian, частково спиралося на низку злитих кремлівських документів, де містилися плани фінансування представництв РЧХ на окупованих територіях України.

Журналісти також виявили, що керівники регіональних представництв РЧХ заявляли про необхідність війни з “українськими нацистами”, а співробітники в уніформі Червоного Хреста часто були присутні на мілітаристських освітніх заходах для дітей.

Раніше цього року Російський Червоний Хрест підписав меморандум про співпрацю з дитячим табором “Артек” в окупованому Криму, куди було вивезено деяких депортованих з України дітей. Очільник “Артеку” Костянтин Федоренко перебуває під санкціями США та ЄС.

Окрім цього, голова РЧХ Павло Савчук – колишній член правління Всеросійського народного фронту (ВНФ), заснованого Кремлем руху, якому належить копірайт на позначку Z, символ російського вторгнення в Україну. Савчук і його посада були згадані на сайті ВНФ, допоки журналісти не звернулися до руху із запитаннями щодо цього. Відтоді фото Савчука було видалено зі сторінки. МКЧХ заявляє, що Савчук не бере участі в роботі ВНФ з березня 2022 року.

Нагадаємо, у 2023 році МКЧХ призупинив членство Білоруського Червоного Хреста, коли виявилося, що його голова носив символ Z і публічно підтримував викрадення українських дітей.

Втім, російській філії така доля наразі не загрожує. У заяві МКЧХ йдеться, що російська організація “співпрацювала з ним протягом всієї перевірки”, а сам комітет не виявив доказів щодо багатьох звинувачень. У комітеті порекомендували провести тренінг із принципів Червоного Хреста для всього особового складу РЧХ.

Попри це Лубінець заявляє: “Позиція МКЧХ цинічна: там закривають очі на той факт, що РЧХ співпрацює з особами, котрі перебувають під санкціями, й організаціями, котрі допомагають викрадати українських дітей”.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!