ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Опендатабот: В Україні понад 8 тисяч церков пов’язані з Росією

В Україні досі діють 8 097 церков, пов’язаних з Росією. Про це повідомляє Опендатабот з посиланням на дані Єдиного держреєстру. 

Від початку повномасштабного вторгнення РФ їхня кількість зменшилася на 685 громад. Найбільше церков перейшло до Православної церкви України в Київській, Хмельницькій та Вінницькій областях.

Найактивніше переходили у 2023 році: тоді до ПЦУ навернулося 386 громад. Проте з грудня 2023 по квітень 2024 року їхня кількість зросла всього на 96 церков.

Найбільше установ змінили своє релігійне спрямування:

  • у Київській області 164;
  • у Хмельницькій 155; 
  • у Вінницькій   75.

Водночас найбільше пов'язаних з РФ церков на Донеччині 683 громади. Далі йдуть Дніпропетровська та Вінницька області по 526 церков на кожну. 

Лише 22 із загальної кількості вказують належність до Московського патріархату у своєму найменуванні.

Ще для 42 церков Мін’юст самостійно доповнив назви на кшталт “Релігійна організація не вказала приналежність до московського патріархату” – усі з них у Чернівецькій області. Ще сім громад самостійно змінили своє найменування з примусового на попереднє. А три церкви після такого перейменування перейшли до Православної церкви України.

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ.

5 березня 2024 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому цей законопроєкт.

1 травня 2024 року Служба безпеки України оголосила підозру очільнику Запорізької єпархії УПЦ МП митрополиту Луці (Андрію Коваленку) в провокуванні релігійної ненависті. За матеріалами слідства, він публічно висловлював своє зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій у розмовах з вірянами та під час церковних літургій.

Liked the article?
Help us be even more cool!