ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зустріч Резнікова з журналістами щодо прозорості закупівель відбудеться 4 лютого

03.02.2023, 12:24
Фото – Міністерство оборони
Фото – Міністерство оборони

4 лютого відбудеться зустріч міністра оборони Олексія Резнікова з представниками ЗМІ та громадськості для обговорення питання прозорості оборонних закупівель, повідомляє "Детектор медіа".

Автор розслідування про зловживання під час закупівель харчів для військових журналіст Юрій Ніколов підтвердив, що зустріч з міністром відбудеться в суботу і що він візьме в ній участь. 

Також запрошення отримав Центр протидії корупції. Це підтвердив керівник Центру Віталій Шабунін. Інституцію представлятиме керівниця її юридичного відділу Олена Щербан.

Хто ще має взяти участь у запланованій зустрічі, співрозмовники ДМ не знають.

1 лютого міністр оборони Олексій Резніков запросив експертів з оборонних реформ, представників антикорупційних організацій та ЗМІ, що здійснюють розслідування, на спільну зустріч, щоб обговорити необхідні кроки для забезпечення прозорості під час закупівель в оборонній сфері.

Водночас на тлі скандалу із закупівлею харчів для армії за завищеними цінами він пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, речового майна та палива для армії. Міністр визнав, що представники Міноборони "не були достатньо відкритими", і запевнив, що вони "зробили висновки з цієї історії".

Нагадаємо, у "Дзеркалі тижня" 21 січня вийшов матеріал журналіста Юрія Ніколова "Тилові пацюки Міноборони під час війни "пиляють" на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя". У ньому Міноборони звинуватили в розкраданні грошей, зокрема в завищенні цін на продукти для військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, яку 23 грудня уклало Міноборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин  вищевказаних областей.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів "Сільпо" в спальному районі Києва: з’ясувалося, що ціни на продукти в угоді МО у два-три рази вищі.

У відповідь Міністерство оборони заявило, що готує матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які наносять шкоду інтересам оборони в особливий період". Згодом міністр оборони Олексій Резніков заявив, що службова особа, яка надала журналістам контракти для оприлюднення, буде притягнута до відповідальності. А опубліковану "Дзеркалом тижня" інформацію про закупівлю продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами Резніков назвав "інформаційною атакою" та запропонував нардепам створити тимчасову слідчу комісію щодо процесу закупівель у міністерстві.

Втім, Національне антикорупційне бюро заявило, що йому було відомо про ймовірні зловживання Міноборони під час закупівлі харчових продуктів для військових ще до того, як цю тему порушило видання "Дзеркало тижня". З-поміж іншого слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація – ч. 5 ст. 191 КК України. Розслідування триває.

На тлі звинувачень у зловживаннях під час закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел УП стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру в справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства "Промоборонекспорт" Володимиру Терещенку.

Liked the article?
Help us be even more cool!