ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зниклого в Білорусі журналіста Александрова заарештували на два місяці

18.01.2021, 10:12
Фото – belaruspartisan.by
Фото – belaruspartisan.by

Затриманому в Білорусі журналісту Андрію Александрову обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту на два місяці. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на БелаПАН і Naviny.by.

"Рішення про запобіжний захід ухвалило УСК Мінська із санкції прокуратури. Але це не означає, що воно не може бути змінене. Найближчим часом Андрія повинні перевести в СІЗО на вулиці Володарського", – повідомила адвокатка Ольга Карпушонок у коментарі БелаПАН.

Адвокатка має намір відвідати підзахисного 18 січня.

Водночас заступник міністра внутрішніх справ Білорусі Геннадій Казакевич, виступ якого розміщено на ютуб-каналі МВС, заявив, що Андрій Александров і його дівчина Ірина Злобіна підозрюються у фінансуванні протестної діяльності.

"Працівники підрозділу з боротьби з економічними злочинами під час роботи зі встановлення каналів фінансування незаконних масових заходів у Республіці Білорусь вийшли на слід двох індивідуальних підприємців – жителів міста Мінська. 12 січня цього року їх затримано", – сказав Казакевич.

За його словами, "42-річний Андрій Александров і його 31-річна співмешканка Ірина Злобіна із серпня 2020 року займалися фінансуванням осіб, які брали участь у масових заворушеннях та інших протестних акціях на території міста Мінська, зокрема за допомогою оплати штрафів, відшкодування утримання в ЦІП (центр ізоляції правопорушників. – Ред.) і ІТТ (ізолятор тимчасового тримання. – Ред.) тощо".

"Під час опитування Александров пояснив, що пропозиція зайнятися такою діяльністю надійшла йому від фонду солідарності ByHelp, який надає допомогу так званим постраждалим під час проведення протестних акцій громадянам. Незабаром до цієї діяльності долучилася його співмешканка", – заявив представник МВС.

За його словами, всього з 22 серпня до 9 листопада 2020 року Александров і Злобіна оплатили понад 250 штрафів на різні прізвища.

Казакевич зазначив, що проведено "обшуки у квартирі підозрюваних і офісі БелаПАН, одним з керівників якого Александров довгий час був і де до теперішнього часу знімав офісні приміщення", в результаті яких виявлено та вилучено 168 квитанцій про оплату штрафів, банківські платіжні картки, грошову суму в розмірі понад 25 тисяч доларів і євро і 20 тисяч білоруських рублів, протестну атрибутику, комп'ютерну техніку.

Стосовно фігурантів порушено справу за ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу ("Навчання та інша підготовка осіб для участі в групових діях, що грубо порушують громадський порядок, фінансування та інше матеріально-технічне забезпечення такої діяльності").

Як повідомляв ІМІ, 13 січня в Мінську (Білорусь) знайшли журналіста Андрія Александрова, з яким раніше зник зв'язок.

Андрій Александров перестав виходити на зв'язок 12 січня близько 14.00. Дівчина Александрова, з якою також не було зв'язку з 12 січня, знайшлася в мінському Центрі ізоляції правопорушників на Окрестіна.

14 січня в офісі БелаПАН пройшов обшук. Вилучено частину техніки і носіїв інформації. У постанові на обшук також фігурувала ст. 293 КК (масові заворушення).

Із заявами з приводу затримання Александрова і переслідування білоруських незалежних ЗМІ 15 січня виступили посольство США в Білорусі та Європейська федерація журналістів (EFJ).

Liked the article?
Help us be even more cool!