ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Знайшовся журналіст телеканалу "112 Україна" і з ним ще двоє

06.08.2014, 13:04

Журналіст телеканалу "112 Україна" Роман Гнатюк, який 1 серпня зник на Донеччині, вийшов на зв'язок. Наразі він знаходиться на Дніпропетровщині. Про це повідомили в ефірі телеканалу "112 Україна", повідомляється на сайті каналу.

За словами Гнатюка, він разом з двома колегами - журналістом сербського видання “Печат” Сергієм Белоусом і фрілансером з Антрациту (Луганська обл.) Сергієм Бойко пройшли російську і українську митниці, однак на блокпосту в Амвросіївці їх затримали до з'ясування особистостей.

Він зазначив, що на наступний день ставлення різко змінилося, а зв'язатися з редакціями не дозволили.

"Ми прочекали до 12:00 і за нами приїхала машина. Звичайний командирський УАЗик, у ньому сидів водій, кулеметник. З масками на обличчях. І один, я так зрозумів, був з командирів ВСУ. Як нам сказали пізніше, ми поїхали до територіального батальйону "Кривбас", на під'їзді до батальйону сказали зав'язати чимось обличчя. А далі нас вже вивантажили на території "Кривбасу", - розповів Гнатюк. І додав, що далі з ним і його колегами почали обходитися грубо.

"Далі пішло неадекватне ставлення. Від нас намагалися домогтися, на кого ми працюємо. Відповідь, що на "112 Україна"- їх не влаштовувала. Зверталися вельми грубо. На протести мого колеги на нього упустили автомат. Далі по одному допитували, хто не зізнавався, говорили "на кол". Далі відводили, садили по машинах. Далі весь час були зі зв'язаними руками і зав'язаними очима. Нас перевезли, я так зрозумів, під Маріуполь в штаб АТО, там ми провели 2-3 години. Потім повезли далі. В Маріуполі зверталися адекватно", - зазначив Гнатюк.

Після цього журналістів знову кудись повезли, коли прибули в пункт призначення - була пізня ніч. Куди журналісти були доставлені в результаті - вони не знають як і раніше. На них розрізали сорочки та футболки, перев'язали ними голови, зав'язали руки за спиною.

"Далі кинули в, можна сказати, загальну камеру. На підлозі була солома, зав'язані очі, руки зв'язані. Із другого серпня з ночі ми перебували там", - зазначив Гнатюк.

Як розповів Гнатюк, в цій "камері" їх годували і напували, один раз виводили помитися. Всі речі вони взяли на зберігання - апаратуру, документи, гроші. За його словами, там були люди, які поводилися з ними адекватно, але мало місце і зворотне відношення.

"З нами також сиділи четверо осіб, як до цього вони - не знаємо. Ми саме на їх машинах їхали, це були "Хонда" і "Лексус", вони їх переганяли кудись. У двох з них були поламані ребра, у одного надрізаний палець. І взагалі вони були вкрай побитими", - розповів журналіст.

Гнатюк розповів, що вчора до них прийшов чоловік і опитав журналістів. На їх думку, це був представник СБУ, тому співробітники ЗМІ "розслабилися" і дали всі свідчення. Після чого їм сказали, що в цей же день "все вирішиться".

"Вночі нас розбудили стусанами, завантажили в машини. Тупо покидали на підлогу один на одного і відвезли в невідомому напрямку. Нас в машині їхало троє. Мене з машини вивели першим. Приїхали ми в якесь поле, вилізли, запитали, чи хочу я жити. Сказали: лягай, знімай штани і нижню білизну і повзи. Коли я відповз на певну відстань, пролунало два постріли - і машина швидко поїхала. Я думаю, це для того, щоб колеги подумали, ніби мене розстріляли", - розповів журналіст.

Через якийсь час Гнатюку, як він розповів, вдалося зняти з очей пов'язку і розв'язати руки. За його розрахунками, десь через три години почало світати і він добрів до найближчого селища.

"Там мене зустріли, дали одяг і подзвонити. Біля селища Шульгинка мене викинули, не знаю, як хлопців. З певного часу я чекаю в безпечному місці, за мною повинна приїхати машина з Києва. Мій брат мене повинен забрати", - пояснив журналіст.

Крім Гнатюка, знайшлися також двоє раніше зниклих журналістів - журналіст сербського видання “Печат” Сергій Белоус і фрілансер Сергій Бойко. Водночас повідомляє Еспресо.TV з посиланням на УНН, троє журналістів побували у полоні терористів так званої “ДНР”. Як повідомили УНН джерела в правоохоронних органах, сьогодні зранку представники "ДНР" неподалік Дніпродзержинська (Дніпропетровська обл.) викинули на узбіччя трьох журналістів. Всі вони живі і зараз спілкуються з правоохоронцями. Серед журналістів є один фрілансер телеканалу "112".

Як пише УНН, терористи викидали журналістів з автівок напівроздягненими з інтервалом у 5 км. У журналістів, які перебували у полоні, представники "ДНР" відібрали всі  документи та апаратуру.

Наразі з'ясовуються всі обставини та деталі даного інциденту, а також встановлюються особи знайдених журналістів.

Як повідомляв ІМІ, 1 серпня на Донеччині зник зв'язок з репортером телеканалу «112 Україна» Романом Гнатюком, який брав участь у прямих включеннях з місця падіння малайзійського пасажирського літака Boeing 777 рейсу МН17 та мав акредитацію самопроголошеної терористичної організації «Донецька народна республіка».

Того ж дня про зникнення свого співробітника Сергія Белоуса повідомив сербський тижневик «Печат». З проханням про допомогу у пошуках цього сербського журналіста українського походження до Незалежної медіапрофспілки України звернулась також Асоціація сербських журналістів.

Прес-служби Нацгвардії і АТО заявили, що не затримували трьох журналістів на Донбасі. Інформація про затримання бійцями Національної гвардії України 1 серпня трьох журналістів в зоні проведення антитерористичної операції станом на 12.00 5 серпня не підтверджена речниками Нацгвардії та АТО.

Згідно з заявами представників служб зв'язків з громадськістю Національної гвардії та АТО, затримання сербського журналіста Сергія Белоуса (тижневик «Печат»), кореспондента-фрілансера Сергія Бойка та стрингера каналу «112 Україна» Романа Гнатюка, якщо і відбулося, то без участі Національної гвардії.

Прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашківський повідомив, що Роман Гнатюк не здобував акредитацію в зоні АТО та не узгоджував маршрут свого пересування із українськими військовими.

Фото - 112.ua

Liked the article?
Help us be even more cool!