ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зловмисники намагаються отримати доступ до поштових скриньок користувачів сервісу UKR.NET – Держспецзв’язку

19.06.2023, 13:42
Фото – freepik.com
Фото – freepik.com

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA при Держспецзв’язку попередила про шахрайську активність щодо користувачів сервісу UKR.NET, повідомила пресслужба Держспецзв’язку.

Зловмисники начебто від імені технічної підтримки UKR.NET надсилають електронні листи з темою "Помічена підозріла активність @UKR.NET" та додатком у вигляді PDF-файлу з назвою "Попередження про безпеку.pdf" (електронна адреса відправника – [email protected]).

У PDF-документі користувачу погрожують блокуванням поштової скриньки та вимагають підтвердити доступ до поштового акаунту, перейшовши за посиланням. Насправді посилання спрямовує на шахрайський сайт, що імітує вебсторінку поштового сервісу. У разі автентифікації на підробному вебсайті логін та пароль користувача будуть надіслані зловмисникам. Отже, сторонні особи дістануть несанкціонований доступ до електронної поштової скриньки.

Фахівці CERT-UA вжили додаткових заходів з аналізу мережевої інфраструктури, що застосовується для вчинення аналогічних кібератак від 2021 року, та виявили щонайменше 118 пов'язаних доменних імен, зареєстрованих компанією "Internet Domain Service BS Corp" (@internet.bs, Багамські Острови).

Щоб мінімізувати ймовірність реалізації загроз щодо громадян України, ідентифіковані доменні імена додано до DNS RPZ зони, яка обслуговується CERT-UA. Також їх передали фахівцям CSIRT-NBU для внесення до DNS RPZ зони "шахрайство".

Фахівці CERT-UA рекомендують користувачам UKR.NET:

  •  не переходити за підозрілими посиланнями;
  •  налаштувати багатофакторну автентифікацію;
  •  перевірити, яким стороннім пристроям / додаткам наданий доступ до поштової скриньки, та вжити інших заходів щодо посилення безпеки.

Нагадаємо, на початку червня 2023 року в Держспецзв'язку заявили, що хакери близько року шпигували за редакторами українських медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!