ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ZIKу оголошено попередження через трансляцію російського концерту

11.03.2021, 16:00

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу ZIK (“Нові комунікації”, Львів) через недотримання вимог закону щодо оприлюднення інформації про авторів і виробників передачі-концерту “Белые журавли”.

Таке рішення Нацрада ухвалила 11 березня, повідомляється на сайті регулятора.

Так, 9 травня 2020 року телеканал транслював концерт “Белые журавли”, присвячений Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, без зазначення імені автора чи авторів, назви й адреси виробника програми. 

Канал пояснив Нацраді, що фрагменти аудіовізуального твору-концерту “Белые журавли” були лише частинами передачі “Деталі тижня з Катериною Романюк”.

Як зазначає Нацрада, передачу “Белые журавли” вироблено телекомпанією “Производство ООО “Фридом” на замовлення АО “Телекомпания НТВ”, Російська Федерація. Її загальний хронометраж становить 96 хвилин. Телеканал ZIK з цього загального обсягу продемонстрував в незміненому вигляді під час показу передачі “Деталі тижня з Катериною Романюк” 58 хвилин 55 секунд. 

Отже, зазначає Нацрада, у своєму ефірі компанія використала значні фрагменти індивідуальної програми “Белые журавли” без зазначення імені автора чи авторів, назви й адреси виробника програми. 

“Зазначений факт указує на те, що вказана форма трансляції може мати ознаки приховування телевізійної продукції ВАТ “Телекомпанія НТВ”, до якого Україною застосовано санкції, з метою надання технічної можливості використання українських телекомунікаційних засобів мовлення, що може створювати загрози інформаційній  безпеці України й сприяти протиправній діяльності засобів масової інформації країни-агресора на території України”, – зазначає регулятор.

Також Нацрада нагадала, що до телеканалу НТВ на три роки застосовано санкцію “обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування” відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21.06.2018 “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, введеного в дію указом Президента України №176/2018.

“Отже, передача “Белые журавли” за всіма ознаками є індивідуальною передачею, яка має відповідну назву (її було оприлюднено під час трансляції), власний авторський знак і може бути використана незалежно від інших частин програми. Підстав для того, щоб розглядати вказану передачу як таку, що створена спеціально для того, щоб бути частиною іншої передачі, немає”, – зазначає Нацрада.

Упродовж місяця з дня ухвалення цього рішення телеканал повинен погодити свою діяльність із вимогами чинного законодавства.

Liked the article?
Help us be even more cool!