ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти ЄС: На російських ЗМІ лежить “пряма відповідальність” за війну росії проти України

23.03.2022, 09:07
Фото – Стопфейк
Фото – Стопфейк

Голови низки журналістських спілок Європейського союзу заявили, що на російських ЗМІ лежить “пряма відповідальність” за війну росії проти України.

Про це йдеться в їхньому зверненні до російських медіа, текст якого 22 березня оприлюднила спілка журналістів Литви, повідомляє Радіо Свобода.

У зверненні голови журналістських спілок ЄС закликали російські медіа не підтримувати нової агресії Кремля проти України.

“На вас, працівниках російських ЗМІ, лежить безпосередня й пряма відповідальність за розв’язану путінським режимом чергову війну. Ви довгі роки ігнорували важливий постулат журналістики – перевірку інформації. Ви транслювали брехню з кремля і на додачу розганяли її градус”, – заявили європейські медійники.

Вони вказали на дезінформацію в російських медіа під час агресії росії проти Грузії у 2008 році та анексії Криму у 2014-му. Тепер, зазначають вони, російська аудиторія “чує про нацистів, які існують лише в маніакальній свідомості однієї кволої боягузливої людинки, яка зачинилася в глибокому бункері навіть від власних спільників”.

На думку голів європейських медіаспілок, попри ймовірні репресії з боку російської влади у журналістів є можливість відмовитися транслювати пропаганду.

Вони також закликали російські медіа почати говорити про реальне становище в росії та причини західних санкцій:

“Будь ласка, не витрачайте час на марні ток-шоу і розлогі сюжети а-ля “як би нам уникнути санкцій”. Говоріть прямо – через що ці санкції були запроваджені. Не вистачає мужності – знову ж, відійдіть убік: візьміть лікарняні, підіть у відпустку, візьміть відпустку без утримання. За кілька тижнів люди, які залишилися без інформаційного дурману – наодинці з порожніми полицями, – самі зроблять потрібні висновки”, – йдеться у зверненні.

Автори звернення застерігають від відповідальності за поширення кремлівської дезінформації, посилаючись на розслідування, яке вже ведеться кримінальним судом у Гаазі за позовом України.

“Полонені російські солдати вже дають свідчення, що були обдурені своїми командирами, а також російським телебаченням і радіо – і це стане достатньою підставою для відкриття кримінальних справ щодо тих, хто був помічений в ефірі та в друку з викладенням брехливих повідомлень від розпалювачів війни”, – стверджують європейські журналісти.

Вони повідомили, що такий моніторинг починається з опівночі дня, наступного після оприлюднення цього звернення, та пообіцяли поширення імен тих, хто продовжить “заливати Росію потоками фейків”.

“Маргарита Симоньян, наприклад, скоро буде оголошена в міжнародний розшук. Вона – перша, але геть не остання. Людство сповна відплатить тим, хто забув уроки Другої світової війни”, – застерігають підписанти.

Вони вказують на приклад нацистського пропагандиста Ганса Фріче, який керував радіо Третього рейху, за що був засуджений до ув’язнення і помер у тюрмі.

“Ваші начальники, віддаючи накази публікувати брехню, не роблять цього в письмовій формі. І коли настане час розплати – вони заявлять, щоб пом’якшити власну долю, що ви все це робили з власної волі. Вас зрадять. Як зраджують російські генерали своїх солдатів і офіцерів, кидаючи їх напіводягненими та напівголодними напризволяще”, – йдеться у зверненні.

Текст підписали:

  • голова Білоруської асоціації журналістів Андрій Бастунець;
  • президентка Спілки журналістів Естонії Хелле Тійкмаа;
  • голова Національної ради каналів суспільного доступу, Німеччина, доктор Вольфганг Рессманн;
  • член правління Спілка журналістів Латвії Імантс Лієпіньш;
  • голова правління Латвійської асоціації журналісті Ілля Козіньш;
  • голова Спілки журналістів Литви Данюс Радзявічюс;
  • голова Польської асоціації журналістів Кшиштоф Сковронський.

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС заборонить трансляцію на своїй території контрольованих Кремлем Russia Today і Sputnik та їхні філії.

2 березня ЄС терміново зупинив мовлення російських державних ЗМІ Sputnik і RT / Russia Today на території Євросоюзу.

11 березня відеохостинг YouTube повідомив про блокування у всьому світі каналів російських ЗМІ, фінансованих державою, і припинення всієї монетизації в РФ.

Liked the article?
Help us be even more cool!