ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти викрили ботоферми кандидатів у мери Рівного

02.11.2020, 15:37
Фото – 4vlada.com
Фото – 4vlada.com

Журналісти “Четвертої влади” викрили ботоферми кандидатів на посаду міського голови Рівного. Найбільше ботів виявили в кандидатів Віктора Шакирзяна, Віталія Германа та Юрія Вознюка.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Рівненській області.

Журналістка “Четвертої влади” Ольга Ульянова аналізувала вересневі та жовтневі пости на сторінках кандидатів на посаду міського голови Рівного, а також  на сторінках партій у фейсбуці.

Перевірці підлягали автори “неадекватних” та шаблонно-хвалебних коментарів на сторінках кандидатів або під матеріалами про кандидатів у фейсбуку.

Крім позитивних коментарів на підтримку кандидатів також враховувались і негативні. Їх боти зазвичай писали на сторінках опонентів або в суперечках під постами з іншими коментаторами.

Також враховувалась інформація користувачів, які жалілися на ботів. 

Загалом проаналізовано близько 20 дописів за вересень-жовтень на особистих сторінках кандидатів та в групах політичних партій. У сумі це близько 100 постів.

“Ми нарахували під постами Віктора Шакирзяна та на сторінці “Рівне Разом” 30 фейкових акаунтів, Віталія Германа – 20, Віталія Коваля – 18, Олексія Муляренка – 14, а Юрія Вознюка – 13”, – йдеться в розслідуванні.

Журналістка перевіряла ботів за такими ознаками, як:

  • крадені фотографії з іншої соцмережі;
  • відсутність реальних фото, власних постів, коментарів реальних людей;
  • використання стокових картинок;
  • недавнє створення профілю (або його неактивність роками);
  • перепости на сторінці через кожні декілька хвилин;
  • порожня сторінка: відсутність (або мало) друзів, інформації та публікацій у хроніці;
  • відсутність “живої стрічки”, в якій людина постить щось власне і комунікує з іншими.

Журналістка здійснювала пошук за фото в заблокованому російському яндексі через VPN. Більшість ботів мали фото користувачів з російської соцмережі "Вконтакте". Фото окремих ботів знаходили через пошук у гуглі.

Ольга Ульянова розповіла, що перевіряла акаунти, які висловлювали підтримку кандидатам, на ботоферми яких раніше скаржилися реальні користувачі.

“По-перше, хотіла показати, як можна виявити бота, тому що багато людей не розуміють, що спілкуються з ботами в соцмережі. По-друге, що найважливіше, це показати виборцям, які методи використовують кандидати під час передвиборчої кампанії. Тому що це маніпуляція, коли, наприклад, ми бачимо позитивні коменти на користь того чи іншого кандидата. Я це вважаю непрямою агітацією, а це нечесно щодо виборців”, – розповіла журналістка.

За її словами, боти “за різних кандидатів” не дуже відрізнялися між собою. Деякі з них мали понад тисячу друзів, окремі писали не лише похвалу, але й приходили в коментарі опонентів певного кандидата.

“Наприклад, у Муляренка переважно боти використовували стокові картинки, але всі дуже активно підтримували в коментарях "своїх" кандидатів, також було таке, що вони приходили з коментами до опонентів і критикували їх, – розповіла Ольга Ульянова, – реальні люди навряд чи таке писатимуть, це були або заклики голосувати за кандидата, або фрази "це найкращий кандидат", або просто однотипні коментарі майже під кожним дописом”.

Лише штаб партії  “Сила і честь”, від якої на посаду міського голови Рівного йшов Олексій Муляренко, прокоментував ситуацію журналісткам, заявивши, що не користується послугами ботів. Після цього коментарі деяких ботів під постами Муляренка були видалені.

Решта штабів коментарів на момент публікації не надали.

Liked the article?
Help us be even more cool!