ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Херсона, які під час окупації залишались у місті, відмовилися працювати на загарбників – медійниця

25.05.2023, 15:43
Фото – Стас Юрченко, Ґрати
Фото – Стас Юрченко, Ґрати

Журналісти, які під час окупації залишалися в Херсоні, відмовилися працювати на телеканали “ВТВ плюс” та Kratu, які зголосилися продовжити роботу за підконтрольної росіянам влади. Власник Kratu В'ячеслав Горловський, друг нині покійного “заступника губернатора” Кирила Стремоусова, особисто обдзвонював журналістів, закликаючи на роботу. Він не приховував, що набирає людей для висвітлення “позитивних змін у місті” після окупації. 

Про це виданню The Insider Russia розповіла херсонська журналістка Валентина Федорчук.

Місцевий телеканал “ВТВ плюс”, звідки вона пішла за кілька тижнів до повномасштабної війни, мовить і сьогодні, висвітлюючи роботу окупаційної адміністрації. Його господарка – Тетяна Каменська – брала інтерв'ю в призначеного росіянами “губернатора” Володимира Сальдо. (Вже в березні 2023 року Кам'янській оголосили підозру в колабораціонізмі.) З червня 2022 року канал транслюється російським супутником. 

Напередодні 24 лютого “ВТВ плюс” залишився без журналістів. Не спрацювавшись із Каменською, пішли всі, каже Валентина. Працювали дві студентки, які на початку вторгнення поїхали. На нараді були присутні лише оператори та один ведучий.

Каменська закликала працювати, але висвітлювати все “нейтрально”. 

Працювати “нейтрально” в уяві Каменської означало ходити одночасно на захід з нагоди звільнення міста від німецько-фашистських загарбників, на якому містяни виступили проти вже і російських окупантів, і на мітинг за участю Сальдо та Стремоусова (Володимир Сальдо та Кирило Стремоусов – “голова” та “заступник голови” окупаційної адміністрації Херсонської області. – Ред.).

За словами Валентини, вона погодилася піти на протест, а на захід до Сальдо та Стремоусова пішла сама Каменська.

Вже після наради Валентина Федорчук на запитання, чи вона готова працювати, запитала про можливу зарплату і взагалі – звідки гроші. Їй відповіли, що є домовленість із міськрадою.

“Я здивувалася, що мова про міськраду. З обласною адміністрацією у “ВТВ плюс” стосунки були більш-менш, а з міськрадою не дуже. Але суму передбачуваних гонорарів мені назвали таки в гривні”, – наголосила журналістка.

Видавалося це підозрілим, тож Валентина відмовилася від пропозиції. Заодно натякнула про всяк випадок, що й для 5 каналу не працюватиме. Хоча насправді для українського ТБ продовжила готувати сюжети. А “ВТВ плюс” тим часом запустив програму з українською назвою “Рухаємось далі”, але її творці спотворювали дійсність.

“Вони їздять містом, знімають з автомобіля. На той момент містом неможливо було проїхати, щоб не зустріти окупантів. Усе одно зустрінеш якусь “зетку” чи військових, чи ще щось. А в цих подорожах містом жодного кадру з військовими, який показує реальну ситуацію в місті, немає! – пояснює Федорчук. – Ну а потім уже вийшло інтерв'ю із Сальдо, яке Каменська вела особисто”.

Телеканалу Kratu, зрештою, не знайшов журналістів і припинив роботу, а на “ВТВ плюс” набрали фактично людей з вулиці, розповіла Валентина.

Журналістка не дочекалася звільнення у своєму місті. Вона з чоловіком, який працює оператором, виїхала влітку 2022-го. Це була важка та ризикована подорож через лінію фронту. Не можна було, щоб російські військові довідалися, що їдуть журналісти. Валентина вигадала собі легенду, ніби вона організатор весіль.

Як повідомляв ІМІ, медіа Херсонщини відновлюють роботу після російської окупації, хоча цей процес дуже повільний. Зокрема, у Херсоні активно працюють до п’яти сайтів, лише дві радіостанції та немає жодного телеканалу.

Liked the article?
Help us be even more cool!