ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісту The Washington Post виплатять $180 млн за його ув'язнення в Ірані

27.11.2019, 11:20
Фото – SETH WENIG / AP / cbsnews.com
Фото – SETH WENIG / AP / cbsnews.com

Федеральний суддя США ухвалив рішення компенсувати журналістові The Washington Post Джейсону Резаяну та його родині майже 180 мільйонів доларів у справі проти Ірану. Журналіст відбув 544 дні в неволі та зазнав катувань. Про це повідомляє Громадське з посиланням на CBS News.

“Іран захопив Джейсона, погрожував убити Джейсона і зробив це, щоб змусити США звільнити в'язнів Ірану як умову звільнення Джейсона”, – заявив суддя Річард Леон.

Він додав, що тримати чоловіка в заручниках і катувати його, щоб отримати переваги в переговорах зі США, – це обурливо і заслуговує на покарання.

Нагадаємо, 8 січня 2019 року стало відомо, що журналіст The Washington Post Джейсон Резаян дасть свідчення у федеральному суді США проти влади Ірану. Він звинувачує уряд країни у викраденні, утримуванні в заручниках і тортурах. Його звільнили з в'язниці три роки тому.

Журналіст працював спеціальним кореспондентом Washington Post із 2012 до 2016 року. Його арештували перед тим, як він мав опублікувати план влади США щодо обмеження іранської ядерної програми. Також на два місяці затримали його дружину. Журналіст вимагав компенсації в розмірі мільйона доларів та визнати, що його арешт – спроба шантажувати американську владу.

У в'язниці він перебував 544 дні. Джейсона Резаяна звільнили внаслідок обміну ув’язненими в день, коли підписали ядерну угоду.

У 2015 році Іран уклав угоду зі США і провідними країнами про відмову від розроблення ядерної зброї в обмін на зняття деяких економічних санкцій, зокрема заборони на міжнародну торгівлю нафтою. Уряди провідних європейських країн вважають угоду з Іраном важливою умовою для міжнародної безпеки.

Проте 8 травня Президент США Дональд Трамп заявив, що Сполучені Штати вийдуть з угоди щодо іранської ядерної програми і відновлять санкції проти Ірану. А вже 5 листопада 2018 року відновлені санкції США проти Ірану набули чинності. Під санкції потрапили понад 600 компаній та фізичних осіб з Ірану.

Liked the article?
Help us be even more cool!