ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісткам "Української правди" погрожують розправою після розслідування про ексомбудсмена – CPJ

01.07.2022, 18:05
Фото – УП
Фото – УП

Головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва та кореспондентка видання Соня Лукашова отримали телефонні дзвінки та повідомлення з погрозами після того, як видання опублікувало розслідування про звільнення омбудсмена Людмили Денісової. Комітет захисту журналістів (CPJ) закликає українську владу швидко та ретельно розслідувати ці погрози. Про це повідомляє ZN.ua.

"Українська влада повинна зробити всі можливі кроки для гарантування безпеки та благополуччя журналістів Севгіль Мусаєвої та Соні Лукашової. Їхня робота – це служба української громадськості, і вони не повинні стикатися з погрозами через свої репортажі", – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

"Влада має провести швидке та ефективне розслідування погроз на адресу журналісток і притягнути винних до відповідальності. Україна вже має важку історію безкарності в злочинах проти журналістів", – підкреслила вона.

Розслідування "Української правди" від 27 червня, написане Лукашовою, висвітлювало справу омбудсмена Людмили Денісової, яку звільнили за ймовірне перебільшення повідомлень про військові злочини на територіях під російською окупацією.

За словами Мусаєвої, після публікації розслідування вона та Лукашова почали отримувати погрози телефоном та через соціальні мережі. В одному з повідомлень, які отримала Мусаєва, йшлося: "Севгіль, у мене таке відчуття, що тобі переріжуть горло. Я не знаю, хто і коли, але біжи".

Вона повідомила CPJ, що більшість загроз надійшла від анонімів, але додала, що в деяких облікових записах були вказані імена користувачів.

"Моя робота полягає в тому, щоб говорити правду, якою б вона не була, я не вибираю бік", – сказала вона.

Імена Мусаєвої та Лукашової опинилися в базі "Миротворця", який опублікував їхню особисту інформацію та звинуватив у використанні "так званої журналістської діяльності" для підтримки Росії. Сторінку Лукашової  оновлено чи створено 27 червня, а Мусаєвої – 30 червня.

У 2016 році "Миротворець" опублікував імена, прізвища, адреси та контактні дані більш ніж п'яти тисяч українських та іноземних репортерів і працівників ЗМІ, які подали заявки на акредитацію для роботи на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, і назвав їх "пособниками терористів", повідомляли медіа.

Відтоді, як CPJ почав вести облік у 1992 році, в Україні було вбито не менш ніж 25 журналістів у зв'язку з їхньою роботою, причому вісім журналістів убито за їхню роботу, включно з двома головними редакторами "Української правди", показує дослідження CPJ.

Liked the article?
Help us be even more cool!