ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка з Нової Зеландії не змогла повернутися до країни з Афганістану через карантинні обмеження

31.01.2022, 11:03
Фото – інстаграм Шарлотти Белліс
Фото – інстаграм Шарлотти Белліс

Вагітна журналістка з Нової Зеландії Шарлотта Белліс заявила, що їй заборонили в'їзд до її країни через правила карантину. Вона була змушена звернутися по допомогу до бойовиків ісламістського руху “Талібан”.

Про це Белліс написала у своїй колонці для видання New Zealand Herald 29 січня, повідомляє НВ.

Репортерка назвала “жорстоко іронічним” те, що сама колись розпитувала талібів, що ті робитимуть, щоб забезпечити права жінок і дівчат в Афганістані, а тепер ставить ті самі запитання уряду своєї країни.

“Коли “Талібан” пропонує вам – вагітній незаміжній жінці – безпечний притулок, ви знаєте, що ваша ситуація проблемна”, – написала Белліс.

Вона розповіла, що минулого року працювала в телемережі Al Jazeera, висвітлюючи виведення американських військ з Афганістану. Повернувшись до Катару у вересні, вона дізналася, що вагітна, хоча раніше лікарі казали, що Белліс не може мати дітей.

Журналістка звільнилася з Al Jazeera та переїхала з партнером, фотографом The New York Times, який також висвітлював захоплення Кабула, до Бельгії. Однак не могла залишитися там надовго, а єдиним місцем, де пара мала візи для проживання, був Афганістан.

Белліс розповіла, що розмовляла з посадовцями “Талібану”, які запевнили, що з нею все буде добре, якщо вона повернеться до країни: “Просто скажіть людям, що ви одружені, і, якщо ситуація загостриться, зателефонуйте нам. Не хвилюйтеся”, – відповіли вони.

За словами журналістки, вона надіслала 59 документів представникам Нової Зеландії в Афганістані, але вони відхилили її заяву на екстрене повернення. Керівник новозеландської системи управління ізоляцією та карантином Кріс Банні заявив виданню, що заява Белліс не відповіла вимогам і зараз із нею зв’язалися, щоб створити коректну заяву.

Журналістка сказала, що після розмови з юристами, політиками та фахівцями зі зв’язків із громадськістю в Новій Зеландії її справа, схоже, знову просувається, хоча дозвіл на повернення додому ще не надали.

Кордони Нової Зеландії закрито для іноземців з березня 2020 року. Уряд відклав плани поетапного відновлення в'їзду із середини січня до кінця лютого через занепокоєння щодо потенційного спалаху штаму “Омікрон”.

Водночас вимога, щоб громадяни Нової Зеландії, які повертаються з-за кордону, перебували 10 днів на ізоляції в карантинних готелях, якими керують військові, призвела до того, що тисячі охочих приїхати додому фактично змагаються за ці місця, пише The Guardian. У Новій Зеландії, де живе 5 мільйонів людей, станом на 30 січня зафіксували майже 16 тисяч випадків COVID-19 та 52 летальні випадки.

15 серпня 2021 року бойовики захопили столицю Афганістану Кабул, а незабаром проголосили утворення “Ісламського емірату Афганістан”. 7 вересня було оголошено новий склад уряду.

Після приходу до влади в Афганістані таліби заборонили жінкам обіймати посади в уряді. Також бойовики оголосили нові правила навчання для жінок в університетах: вони можуть отримати освіту окремо від чоловіків. Крім того, “Талібан” заборонив дівчатам повертатися в середні школи.

Liked the article?
Help us be even more cool!