ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка виграла справу в ЄСПЛ проти Верховної Ради

Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

5 жовтня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення в справі, де українська журналістка Катерина Аврамчук оскаржувала відмову надати їй інформацію про службові квартири народних депутатів. 

Про це повідомляє Центр демократії та верховенства права, який понад 10 років надавав повну юридичну підтримку справі. 

ЄСПЛ став на бік Катерини Аврамчук та визнав: така інформація не може бути прихованою.

Ще у 2013 році журналістка надіслала запит до Апарату Верховної Ради України, у якому просила надати повну інформацію про вартість та площу службового житла, виділеного кожному окремому депутату. 

Апарат ВР відповів на запит: надав інформацію про кількість та площу службових квартир, виділених нардепам тодішнього (шостого) скликання і середню вартість одного квадратного метра житла на той час. Однак у цьому листі не було прізвищ депутатів, які отримали квартири. Катерина Аврамчук спробувала через суд зобов’язати Апарат ВРУ назвати власників, але отримала відмову в першій інстанції. Апеляційний суд також залишив рішення без змін.

Ще 2012 року юристи центру оскаржували постанову Окружного адміністративного суду міста Києва, а згодом і подавали позов до Європейського суду з прав людини.

Зрештою, ЄСПЛ вказав, що відмова надати журналістці інформацію – порушення статті 10 Європейської конвенції з прав людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!